diepgids11woensdag

Prinses Máxima, vorige week in Den Haag. (FOTO ANP) Beeld
Prinses Máxima, vorige week in Den Haag. (FOTO ANP)

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Als humanist geloof ik in de kracht van mensen en lever ik me niet aan goden over.

Ik geloof in géén leven na de dood, en in géén ’hogere macht’. Dat is een positieve uitspraak, geen negatieve.

Het leven is eindig, je kunt er wat van maken. Ik maak me geen zorgen over waar ik naartoe ga, we kunnen als mensen bepalen wat goed en kwaad is.

Zo verhoud ik me op een positieve manier tot het geloof. Ik spiegel me aan het moois, en laat me bewegen door christelijke liturgie.

Huichelachtig? Mijn levenshouding verhoedt niet dat ik een God kan creëren, om mijn drijfveren richting te geven, om als bedding te dienen bij het omgaan met mijn medemens, zelfs om te bidden.

Die God kan lijken op die van de Bijbel. Zolang dit niet uitmondt in dogmatisme, zolang ik luister naar ieder ander. Noem dit religieus humanisme, niet van het mystieke soort, maar wel transcendent.

Bart Kruijt, Humanist en lid Vluchtheuvelkerk Zetten

Je kunt in Nederland niet zomaar het salaris van een medewerker verlagen. Een arbeidsovereenkomst kent twee partijen en wat overeengekomen is kan je niet eenzijdig als werkgever aanpassen.

ING is niet in staat de uitkering van bonussen over 2008 tegen te houden. Daar zijn arbeidsvoorwaardelijke argumenten voor. De bedrijfseconomische situatie van het bedrijf is voor de raad van bestuur geen reden om anders te handelen.

TNT heeft te maken met een marktsituatie, waardoor de bedrijfseconomische situatie op termijn er slecht uit komt te zien. Er wordt door de raad van bestuur gehandeld: om ontslag van 11.000 medewerkers te voorkomen moet op salaris worden ingeleverd en met name door de laagste vier salarisschalen.

Arie de Ruijter Emmeloord

Wat commentaar na het lezen van uw krant die vol staat over de kredietcrisis. Een toespraak van prinses Máxima in Zeist over bankieren en het klimaat. En een column van Schouten, die een huis over de grens wil kopen. Lijkt me goed voor het milieu om daarheen te rijden, zoals veel Nederlanders doen.

Wij hebben niets aan woorden, wel aan daden. De koninklijke familie en Máxima en haar man, zijn de ergste milieuvervuilers. Zij vliegen constant, racen in snelle auto over ’s Heeren Wegen. Een huis in Mozambique, waar zij en haar man naartoe vliegen. Waar hebben ze hun miljoenen staan? Bij de ASN of de Triodos Bank?

Hoe rijker mensen zijn, hoe slechter voor het milieu.

Het is bekend dat het in de westerse wereld niet meer om het welzijn van de mens gaat, maar alles draait om geld. Materialisme ten top. Verbeter de wereld, begin bij uzelf. Als Máxima eens het goede voorbeeld gaf en Rob Schouten ook. In de tijd van een kredietcrisis en klimaatveranderingen, gaat hij over de grens een huis kopen. Zo wordt het nooit wat.

L.G. Wollingen Mijdrecht

Moedig van president Obama die een achtjarig verbod van Bush op stamcellen heeft geschrapt tegen de wil van de paus. Weer een gemiste kans voor de rk kerk. Vroeger was het: Roma locuta causa finita: Rome heeft gesproken, de zaak is afgedaan. Tegenwoordig gaat de zaak gewoon door.

Jan van Drie Oss

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden