DIEPGIDS11VRIJDAG

The Deer Hunter

Regie: Michael Cimino; VS, 1978. Met Christopher Walken. RTL 8, 20.30-23.45 uur.

Legendarisch Vietnamepos waarin drie jonge staalarbeiders uit het landelijke Pennsylvania naar Vietnam vertrekken. Voordat het zo ver is gaan ze op hertenjacht, en bij die gelegenheid worden de gruwelen die komen gaan, al duidelijk voelbaar. De vrienden vallen in handen van de Vietcong, worden naar een gevangenenkamp getransporteerd en zien zich gedwongen Russisch Roulette te spelen, tegen elkaar. ’The Deer Hunter’ tekent misschien wat al te simpel de heldhaftigheid van de Amerikanen en de boosaardigheid van de Vietnamezen, maar is uiteindelijk een film over liefde, trouw en vriendschap, met indringende vertolkingen van Robert De Niro, John Savage en Oscarwinnaar Christopher Walken en, niet te vergeten, Meryl Streep aan het thuisfront. De film werd in 1979 bekroond met vijf Oscars, onder meer voor Beste Film en Beste Regie.

The Silence of the Lambs

Regie: Jonathan Demme, VS, 1991. Net 5, 22.20-00.40 uur.

Sterke verfilming van de gelijknamige thriller van Thomas Harris, met de beroemd geworden psychologische krachtmeting tussen Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) en FBI-agente Clarice Starling (Jodie Foster).

Brodre (Brothers)

Regie: Susanne Bier; Den. 2003. Met Ulrich Thomsen en Nikolaj Lie Kaas. Nederland 2, 23.30-01.20 uur.

Prachtig drama rond twee Kaïn en Abel-achtige Deense broers, van wie de een het voor elkaar lijkt te hebben met een leuke echtgenote, dito dochtertjes en een belangrijke VN-missie in Afghanistan.

De andere, jongere broer komt net uit de gevangenis. Hij weet niet wat hij met het leven aan moet. Meestal belandt hij aan het eind van de dag ergens aan de toog. En dan zet de Deense regisseuse Susanne Bier alles op losse schroeven.

Cookie’s Fortune

Regie: Robert Altman; VS, 1999. Met Glenn Close en Julianne Moore. België 1, 23.30-01.25 uur.

Robert Altman gebruikt het moordmysterie om een fantastisch ensemble-spel op gang te brengen aan de oevers van de Mississippi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden