diepgids11maandag

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Wie is zich nog bewust dat de zaak Wilders een grote overeenkomst vertoont met de zaak Jomanda van vorig jaar? Ook bij Jomanda en de twee ’complementaire artsen’ zag het OM zelf geen reden tot vervolging over te gaan, maar dwong het Gerechtshof Amsterdam het OM om dat toch te doen. Destijds boog het Gerechtshof voor vijanden van de complementaire geneeskunde (de Vereniging tegen de Kwakzalverij), nu buigt het voor vijanden van Wilders.

In beide gevallen is het bevel van het Hof tot vervolging al bijna een veroordeling. Niet alleen gaat deze gang van zaken buiten het boekje van de rechtspraak, ook komt het OM hierdoor in een onmogelijk parket –want het kan niet, zoals Ivo Barends schrijft (de Verdieping, 9 januari), bij zijn mening blijven en vrijspraak voor Wilders vragen. Het OM is nu namelijk de aanklager, niet Nederland Bekent Kleur, Gerard Spong en de anderen die aangifte deden. Net als bij Jomanda moest het OM zijn eigen, gefundeerde mening herzien.

Diederick SprangersNijmegen

Een fraai voorbeeld van hoe een politicus kan denken. In de kolom ’Vijf Vragen’ sprak VVD-Kamerlid Helma Neppérus (7 januari) haar twijfels uit over de voorspellingen over opwarming van de aarde. De bron van haar inzicht? Een paar weken koud weer en oh, ja, vorig jaar was het ook best koud.

Even verder kijken dan onze ijspegels lang zijn, leert dat daar waar wij flink koud weer genieten, het thans op vele plekken op aarde net zo veel warmer is dan normaal als het hier kouder. Dat is de werkelijkheid bekijken waar mevrouw Neppérus een oproep voor doet. Mondiale klimaatverandering valt niet te beoordelen op basis van onze achtertuin, dat moet mondiaal.

Ook toont zij weinig begrip voor hoe de wetenschap werkt. Duizenden onderzoekers wereldwijd, die allen onderworpen zijn aan de gezonde twijfels van hun collega’s, dragen bij aan de wetenschappelijke onderbouwing van de IPCC.

Joost GuijtHilversum

Misschien kan de VVD ook Kamervragen stellen over het feit dat mijn buurman op 43-jarige leeftijd is overleden, terwijl de gemiddelde levensverwachting van mannen in Nederland toch 78 jaar is –en nog steeds stijgt. Of zou het CBS met de cijfers geknoeid hebben?

Djoeke van Netten Haarlem

Aartsbisschop Eijk is beschuldigd van despotisme en het respectloos behandelen van zijn voorganger, Simonis. Zou het zo kunnen zijn dat de opleiding tot priester in de katholieke kerk zich hier wreekt? Als geboren en getogen protestant, moest ik denken aan de uitspraak van Michel van der Plas, die ooit priester wilde worden, maar afhaakte. Eén van de rededen was, dat een persoonlijke vriendschap binnen het seminarie verboden was. Als ik lees hoe mgr. Eijk handelt, is dat aardig gelukt.

In het kader van deze mentaliteit, trof mij de uitspraak van priester Herman Verbeek, die pleit voor een pastoraal beraad met wijze, betrokken, ervaren kerkleden, leken, pastoraal werkenden en priesters. Of hij die volgorde bewust gekozen heeft weet ik niet, maar de priester wordt als laatste genoemd.

Ernst StraatsmaRotterdam

Zaterdag was in de krant te lezen dat de 79-jarige Jaap Balder uit Schagen al veertien jaar vrijwillig maaltijden bij hulpbehoevenden brengt. Hij deinst niet terug voor een strenge winter en, zoals op de bijbehorende foto was te zien, ook niet voor gladheid. Als er regelmatig hoge onderscheidingen worden verleend aan mensen die beroepsmatig iets presteren, dan zou een vrijwilliger als die Jaap, daar zeker voor in aanmerking moeten komen

W. van WeijenVeenendaal

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden