diepgids11donderdag

INFORMATIEF

The story of India - Beginnings

In de eerste aflevering gaat Michael Wood op zoek naar de Indiase identiteit en naar de wortels van zijn beroemde ’eenheid in verscheidenheid’. Hij begint in de verre prehistorie, met de eerste immigratie vanuit Afrika naar India. In de tropische ’backwaters’ van Kerala, in het diepe zuiden van India, vindt hij restanten van menselijke geluiden en rituelen van lang voor het ontstaan van de taal. In een afgelegen dorp van Tamil Nadu dragen alle inwoners nog de genetische afdruk van die allereerste immigranten uit Afrika, de ’oer-Indiërs’ die later op hun beurt de rest van de wereld zouden gaan bevolken (22.25 uur, Canvas).

Keuringsdienst van waarde

Eet je een kreeft dan weet je dat hij uit de zee komt. Daarom heten kreeften die niet uit zee komen rivierkreeften. En daar zijn er veel van. Ze hebben vanuit Amerika de zoete wateren van Europa veroverd. En de wateren van China. De Chinezen weten er wel raad mee. Ze vangen ze en verkopen ze als delicatesse aan rijke landen zoals Nederland.

Maar importeren zou niet hoeven, we hebben ze zelf. Ook in Nederland zijn de beesten een plaag.

De Keuringdienst van Waarde over de rivierkreeft die niet alleen ons water verovert, maar ook al in de soep de kreeft verdrijft die uit de zee kwam. De rivierkreeft gaat de dienst uitmaken (22.00 uur, Nederland 3).

NATUUR

Bosch. Beuk & Haan

In deze aflevering bezoekt Evelien Bosch het vestingstadje Heusden in Noord-Brabant. Ramon Beuk gaat in Middelrode op zoek naar de Brabantse gezelligheid. In de tuinen van Kasteel Heeswijk maakt hij zijn eigen variant van het Brabantse gerecht petozzi. Nico de Haan wandelt in natuurgebied De Vilt bij Boxmeer. Het Waterschap Aa en Maas werkt hier hard aan verbetering van de waterkwaliteit, waardoor nieuwe natuur een kans krijgt (19.55 uur, Nederland 2).

CULTUUR

Edison Klassiek Gala Live verslag uitreiking van de Edison Klassiek-prijzen vanuit de Ridderzaal in Den Haag (20.50 uur, Nederland 2).

AMUSEMENT

Vanmiddag wordt de Zilveren Nipkowschijf uitgereikt aan de KRO-comedyserie ’t Vrije Schaep. Yvon Jaspers geeft vanavond een korte impressie van deze feestelijke gebeurtenis in een tien minuten durende uitzending op Nederland 1. Aansluitend wordt de kijker nog eens getrakteerd op een aflevering uit de gelauwerde serie (aflevering 6 ’Houdt ’t dan nooit op?’) (21.30 uur, Nederland 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden