diepgids11donderdag

Ritje naar het strand, mag dat nog wel? ( FOTO ANP ) Beeld
Ritje naar het strand, mag dat nog wel? ( FOTO ANP )

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

De jonge CDA’ers Jeroen van Velzen en Caroline Tax stellen dat de zoektocht naar een Europese identiteit begint met de erkenning van de joods-christelijke fundamenten van Europa (Podium, 9 juni). Dat is een simplificatie. Waar zijn alle andere stromingen en bewegingen gebleven? Zijn die onder het tapijt geveegd? Ook a-religieuze denkrichtingen, stromingen en ideologieën hebben aan de wieg gestaan van waarden als vrijheid en democratie. Mijn advies aan het CDJA: duik de geschiedenisboekjes weer eens in en lees wat over humanisme, de Verlichting, atheïsme, liberalisme, socialisme, islam, etcetera.

Daniël NotenboomLeiden

Met enige regelmaat kunnen de lezers van Trouw kennisnemen van de commentaren van Joop van Rijswijk. Hij noemt zich ’publicist’, maar meestal ’CDA-lid’ en ’oud-fractiemedewerker van ARP en CDA’. Zijn commentaren zijn meestal gericht tegen het CDA en met name tegen premier Balkenende. Zo ook in zijn artikel in Trouw van maandag. Zijn analyse van de Europese verkiezingen daarin is merkwaardig. Dat CDA, PvdA en VVD verloren zou komen door hun grauwe en kleffe campagnes. Maar PvdA en VVD verliezen toch al enkele jaren, ook zonder Europese verkiezingen. En het verlies van het CDA valt nogal mee. Van Rijswijk vindt dat deze drie partijen door een ramp zijn getroffen. Jazeker, de PvdA en de VVD zwalken wat betreft hun koers en leiderschap. Zo niet bij het CDA, die partij is duidelijk. Van Rijswijk vergeet ook, dat ons land geregeerd wordt door een niet door de regeringspartijen gewilde coalitie. En dat gaat minder makkelijk dan wanneer één partij de meerderheid zou hebben.

Henk van der MunnikSteenwijk

In toenemende mate erger ik me groen en geel, eh, groen aan het taboe op alles wat we doen. Warm eten? Slecht. Twintig kilometer rijden in een zuinige auto? Slecht. Een schemerlampje aansteken? Slecht. Wat mogen we eigenlijk nog wél doen zonder schuldgevoelens te voelen opkomen? De indruk wordt gewekt dat wij, gewone mensen van deze tijd, het op ons geweten hebben dat het met onze aarde zo slecht gesteld is. Net of we in twintig jaar in die situatie zouden zijn beland. Over de politieke en kerkelijke leiders van de afgelopen decennia die het zover hebben laten komen dat we met 6,5 miljard mensen deze aardbol uitzuigen horen we niets, evenmin als over de rijken die lekker hun gang mogen blijven gaan. Zullen we er met z’n allen maar een punt achter zetten, zodat onze geliefde planeet zich ongestoord kan herstellen van wat we hebben aangericht?

Piet Boomsma Heiloo

Hoewel ik geenszins de mening deel die pater Kotte erop na hield ten aanzien van de liturgie, moet ik toch mijn verbazing uiten wat betreft een bepaalde zinsnede in dit artikel van maandag. Er wordt namelijk gesproken over de wijze waarop genoemde pater preekte. Hij zou dat gedaan hebben ’met de rug naar de gelovigen, in het latijn’. Dit is niet de waarheid. Zelfs in conservatieve kringen, zoals vóór het tweede Vaticaans Concilie, werd er nooit gepreekt met de rug naar het volk, stel je voor, en het latijn werd gebruikt bij de vaste en wisselende gebeden van de liturgie.

Ton Sedee Doetinchem

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden