diepgids11dinsdag

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Zo op het oog een prachtig initiatief: de Buhle Farmers Academy die onervaren Zuidafrikaanse boeren de kneepjes van het vak bijbrengt (Trouw, 6 augustus). Totdat je leest, dat dit initiatief uitgaat van de Food Health Hope-stichting van Monsanto. Deze stichting is al ruim tien jaar bezig de multinational Monsanto wereldwijd een monopoliepositie te bezorgen voor gentechgewassen plus de daarbijbehorende bestrijdingsmiddelen. Jaren geleden was Monsanto leverancier van grondstoffen voor het beruchte ontbladeringsmiddel Agent Orange. Monsanto is het er in Zuid-Afrika alleen om te doen een nieuwe markt aan te boren. Dat de Nederlandse overheid dat met belastinggeld steunt, is dan ook een ongelooflijke miskleun.

Th. Holland Steenwijk

Wat een tragisch verhaal vertelt Sanne Jansen in ’Mijn ouders hadden geen kinderen moeten krijgen’ (Trouw, zaterdag). Ik betwijfel echter of haar situatie representatief is voor ouders met een verstandelijke beperking. De vader had geen aangeboren hersenletsel, maar dat tijdens zijn leven opgelopen.

Er zijn ouders die geen verstandelijke beperking hebben en nochtans niet in staat zijn een kind behoorlijk op te voeden. Er zijn ouders met een verstandelijke beperking die (onder voorwaarden) daartoe wel in staat zijn. De in het artikel genoemde ouders van Hendrikus zijn daarvan een goed voorbeeld.

Niet een gehele categorie mensen, namelijk die met een verstandelijke beperking, mag bij voorbaat incapabel worden geacht. Voor sommigen van hen geldt dat. Voor anderen niet. Wat dat betreft zijn het net gewone mensen.

Jos Mulder Leiderdorp

Uw commentaar over de kwestie van het uitdiepen van de Westerschelde heeft mij verbaasd (Trouw, 7 augustus). In de jaren twintig van de vorige eeuw speelde die zaak ook al. De Eerste Kamer verwierp in 1927 een raamverdrag met België en dat was toen het eind van het lied. De argumenten tegen medewerking aan verdieping zijn intussen ecologisch versterkt. Maar er is meer. De schepen zijn almaar groter geworden. De scheepvaart is aanzienlijk gegroeid. Antwerpen is in feite een verzande haven geworden. Iets dergelijks is Amsterdam overkomen. De hoofdstad dramt echter niet om verbreding en verdieping van het kanaal. Dat zou Antwerpen ook moeten doen. Aanpassing nu zou weer tijdelijk soelaas brengen, maar binnen afzienbare tijd zouden er opnieuw eisen komen van Belgische zijde. Er zijn grenzen.

Verbetering van de haven van Zeebrugge en zijn bereikbaarheid zou het maritieme speerpunt van het Belgische regeringsbeleid moeten worden.

Heinz Neudecker Schagen

Met verbazing heb ik het artikel ’Vergeven is een bevrijding’ van Hank Heijn/Albert de Haan gelezen (Trouw, zaterdag). Wat ik mis is het begrip ’vergelding’, een noodzakelijkheid bij misdaden. De functie ervan is afstraffing van de dader en genoegdoening voor het slachtoffer. In tweede instantie moet je denken aan bescherming van de samenleving en het trachten de misdadiger op het rechte pad te brengen.

Eventuele vergeving door slachtoffers kan pas plaatsvinden na oprecht berouw van de dader.

Freek Vos Amsterdam

Wat een geweldig Podiumstuk schreven Hank Heijn en Albert de Haan. Vergeven is een bevrijding. Jezus heeft het ons voorgeleefd. Van hem is het advies niet zeven maal te vergeven, maar zeventig maal, dus altijd. Als vergeven bij je levensstijl behoort, is dat helend voor jezelf en je omgeving. Je wordt er dankbaar van en dat is een gezonde ervaring.

Remine van der Zwan-Veen Zwolle

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden