diepgids10woensdag

Kamer heeft nu alle tijd om goede plannen uit te broeden. ( FOTO ANP) Beeld
Kamer heeft nu alle tijd om goede plannen uit te broeden. ( FOTO ANP)

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Het schijnt dat de Tweede Kamer inhoudelijk niet veel te doen heeft tot aan de verkiezingen in juni. Een uitermate geschikte tijd dus om zelf met goed uitgewerkte plannen en voorstellen te komen. Zo kunnen deze politici nu eindelijk laten zien wat ze zelf waard zijn.

Rik Bronkhorst Amersfoort

Wat een wonderlijke ontwikkeling nu toch weer in onderwijsland. De Onderwijsraad adviseert een extra basisschooljaar, om leerlingen een taalachterstand weg te laten werken en om een betere schoolkeuze in het voortgezet onderwijs te kunnen maken (Trouw, gisteren). Zo’n kleine 10 jaar geleden werd het de vrije scholen verboden nog langer een zevende klas te hebben. Deze extra klas was niet alleen goed om achterstanden op het gebied van taal en/of rekenen in te halen, maar sloot geheel aan bij de ontwikkeling van het jonge kind, voordat de puberteit zijn intrede zou doen. Maar nee, ’dat kon toch echt niet!’ Vermoeiend dat heen en weer geadviseer zonder échte visie.

Henk Mennes leerkracht

t Lijkt een mooi idee, zo’n kopklas waar de Onderwijsraad voor pleit, maar de kinderen die erheen gaan hebben eerst acht jaar geluisterd naar verhalen en gewerkt uit boekjes die ze net niet begrepen. Dat leidt tot een steeds verder oplopende achterstand in kennis en vaardigheden. Maar wat veel erger is, het ondermijnt hun motivatie en hun zelfvertrouwen.

De kopklas is een kontklas; hij komt acht jaar te laat. Wat je zou moeten doen is de taalachterstand wegwerken vóórdat kinderen aan hun basisschoolcarrière beginnen, en waar nodig het onderwijs aanpassen aan hun taalniveau.

Bart Voorzanger Amsterdam

Karla Peijs is een vrouw naar mijn hart. Iedere vrouw is de moeite waard. Naar de top? Ja , voor iedere vrouw die dat ambieert! Nee, voor wie op een andere manier wil ’staan’ in de wereld!

Zelf ben ik een netwerk gestart onder de naam B(evlogen) V(rouwen) Ont-moeten. We inspireren elkaar onder het motto: het gaat niet om wat je doet maar om wie je bent. We hebben plannen voor een BV-café voor ’nieuwkomers’ in de regio, een jongerenproject en meer.

Thuis heb ik 3 zoons, een landgoed in ontwikkeling, ben ik gastvrouw en geef ik schilderworkshops. En ik exposeer. Maar ik heb geen echte baan. Ben ik daarom (g)een vrouw voor de top? Dat alle vrouwen hun plekje mogen innemen in de maatschappij en mogen zijn ze zijn, in de top of thuis.

Emmy van Overdijk Huijbergen

Joost van Velzen heeft gelijk dat televisie maken is verworden tot een wedstrijd (Trouw, maandag). Het gaat om zo hoog mogelijke kijkcijfers, met als doel het binnenhalen van zoveel mogelijk reclame-inkomsten. Dat gaat ten koste van een aantrekkelijke programmering met ’voor elk wat wils’.

De remedie is dat de nieuwe regering op de publieke zenders de reclame stopt. Programmamakers kunnen zich dan weer richten op het maken van goede en ook nieuwe programma’s. We nemen maar op de koop toe dat sommige ’sterren’ misschien overstappen naar de commerciëlen. Dat zal niet altijd een verlies blijken te zijn.

Hans Terlouw Amersfoort

(Trouw) Beeld
(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden