diepgids10woensdag

Het Orkest van de Achttiende Eeuw krijgt de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs van het gelijknamige cultuurfonds.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een grootheid op cultureel gebied. Aan de oeuvreprijs zijn vanaf dit jaar een geldbedrag van 75.000 euro en een CultuurFonds op naam ter waarde van 75.000 euro verbonden. De winnaar mag zelf de naam en doelstelling bepalen.

Het fonds bestaat dit jaar zeventig jaar en greep dit jubileum aan om te vernieuwen. In plaats van jaarlijks drie kleine prijzen uit te reiken, zijn er nu een prijs van 75.000 euro en het CultuurFonds op naam.

Dirigent Frans Brüggen richtte het Orkest van de Achttiende Eeuw in 1981 op. Het bestaat uit vijftig leden uit 23 landen, die allemaal spelen op authentieke instrumenten of hedendaagse kopieën ervan. Het orkest speelt op oorspronkelijke wijze stukken van meesters uit de 18e en vroeg 19e eeuw.

De prijs wordt op 29 november uitgereikt door Alexander Rinnooy Kan.

Met drie werken die allemaal dateren uit zijn vroege periode, wekt Het Mauritshuis in Den Haag in de maanden mei tot en met augustus belangstelling voor minder bekende ontwikkelingen bij de jonge Vermeer. Zelf bezit het museum het mythologische schilderij ’Diana en haar nimfen’. Daar komt een bijbels verhaal bij wanneer de National Gallery in het Schotse Edinburgh ’Çhristus in het huis van Martha en Maria’ uitleent, terwijl uit de Gemüldegalerie Alte Meister in Dresden een frivole scene komt met de titel ’De koppelaarster’. Met deze drie schilderijen, vestigt Het Mauritshuis de aandacht op het werk van Vermeer dat voorafgaat aan de reeks portretten en interieurs waarmee hij zo beroemd is geworden. De expositie, van 12 mei tot en met 22 augustus, valt in dezelfde periode als de tentoonstelling van valse Vermeers door Han van Meegeren in Museum Boijmans in Rotterdam.

Simply Red neemt op 3 december in het GelreDome in Arnhem afscheid van zijn fans. Zanger Mick Hucknall stopt na 25 jaar met de band en wil in zijn eentje door. Simply Red heeft sinds de eerste tour in 1985 meer dan elfhonderd concerten gegeven, waar ongeveer 11 miljoen mensen op afkwamen. Wereldwijd verkocht de band meer dan 55 miljoen albums. Hits als ’Money’s Too Tight To Mention’ en ’Holding Back The Years’ leidden meteen tot een groot succes. De kaartverkoop voor het concert begint zaterdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden