diepgids10maandag

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

De economie moet worden opgepept, zeggen regering en bedrijfsleven. Meer consumeren, svp. FNV-voorzitter Jongerius wil er zelfs het spaarloon voor toegankelijk maken. Geholpen door 1500 panda’s op het Amsterdamse Museumplein, spoorde het Wereld Natuur Fonds ons echter aan tot het verlagen van onze druk op het milieu door te consuminderen. Wat moeten wij, gewone burgers, nu?

Willem HoogendijkUtrecht

De columns van Elma Drayer lezen wij altijd. Altijd vanuit een goed mensbeeld geschreven. Ik ben van het jaar 1946, nadat mijn vader gelukkig levend uit Duitse gevangenschap terugkwam. Altijd oplettend wat er nu weer gebeurt. Het fanatisme en antisemitisme nemen toe, zie het afschuwelijke filmpje met de Belgische senator Delacroix.

J.C. WiesenekkerRhenen

Goed lezen is blijkbaar een kunst (Trouw commentaar, vrijdag). Ik heb begrepen dat in de PKN-brief homo’s en hetero’s als gelijkgerichten worden beschouwd. De ongelijkheid bestaat in het verschil tussen volwassenen en onvolwassenen, omdat daar onvrijheid een rol kan spelen vanwege de gezagsverhoudingen. U heeft gelijk als u stelt dat een gesprek alleen maar zin heeft tussen gelijkgerichten. Ik ben als hetero waar het de seksualiteit betreft, op hetzelfde gericht als mijn welmenende homofiele medemens, en dus kan ik met hem en haar een vriendelijk en vruchtbaar gesprek aangaan. Niets menselijks is ons immers vreemd.

C.Blok Rotterdam

Als we de terrasverwarmers gaan verbieden (Trouw, zaterdag), laten we dat dan ook direct met de bladblazers doen. Onbegrijpelijk dat er mensen zijn die met deze luidruchtige en energieverslindende apparaten het mooiste van de herfst van het gazon willen verwijderen. Er is al jaren een stuk gereedschap dat veel beter is voor het milieu en dat voor de nodige lichaamsbeweging zorgt: de hark.

Rutger Hiemstra Groningen

Het kabinet moet wel massaal van de pot gerukt zijn om met het voorstel van minister Ter Horst akkoord te gaan voor ruimer gebruik van de dienstauto van burgemeesters (Trouw, zaterdag). Het zou juist een verbod op het gebruik van dienstauto’s (en -chauffeurs) voor reizen in een nevenfunctie dienen uit te vaardigen.

Dat levert een aantal voordelen op: kostenbesparing, minder interesse voor nevenfuncties omdat men dan zelf moet rijden, en de dames- en heren-met-nevenfunctie dienen dan zelf hun alcoholconsumptie te bewaken.

Roelof de Laat, Purmerend

Dat sommige kinderen moeite hebben met het leren rekenen is van alle tijden en heel normaal (Trouw, 6 november)l. En onderwijzenden waren in vroeger tijden niet zo dom, dat zij de staartdeling niet ook als een hulpmiddel zagen.

Wat mij verbaasde in het artikel van Liesbeth van Galen was de zin,: „Als je kinderen trucjes leert, weten ze niet wat ze moeten doen in een andere situatie.” Het lijkt mij juist omgekeerd: als je aanschouwelijk, met materiaal dus, bezig bent, spreekt dat uiteraard wel aan, maar een algemene methode (een ’trucje’) is juist algemeen toepasbaar. Daarvoor noemt men die methode dan ook ’algemeen’.

Zou het ten diepste niet hierom kunnen gaan, dat het met volharding moeite doen en zich concentreren voor kinderen bemoeilijkt wordt doordat men hen te vroeg met te veel verschillende bezigheden confronteert, respectievelijk hun gang laat gaan?

J.H. van den Berg Zuidwolde (Dr.)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden