diepgids10dinsdag

Keith Bakker aan het werk in zijn afkickkliniek in Wassenaar. (FOTO ANP )

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Herman Philipse (Trouw van zaterdag) wil de angst wegnemen dat er zonder God geen morele norm overblijft. Immers, volgens Darwin is de moraal voldoende in het materiaal van de soort verankerd. Apen tonen in aanleg dezelfde sociale emoties als mensen. Daarbij stapelt Philipse een aantal denkfouten op elkaar. Darwin wordt tot kroongetuige van het atheïsme gemaakt en Dostojevski tot grondlegger van christelijke angst. Beide lijkt mij niet van toepassing. Biologie is geen normatieve theorie, desondanks kan Darwin ons over de morele stand van zaken veel goeds melden: mensen hebben evenals apen een aangeboren moreel gevoel: ’We kunnen gewoon niet anders’. Is dit een geruststelling ? Is een moraal zonder vrijheid wel moreel? Voor een menselijke moraal richt ik mij daarom met Jezus liever op de toekomst van het Gods Rijk, dan met Darwin op onze afkomst uit het dierenrijk.

Leen de Ronde Tiel

Wat jammer is die publiciteit over de keuze van Knevel. Alsof je moet kiezen tussen de evolutietheorie en de schepping volgens de bijbel. Een tegenstrijdigheid die kunstmatig is en tegenwoordig al lang niet meer bestaat.

Zelfs de kinderen op de basisschool kunnen haarfijn uitleggen dat beide theorieën lang geleden al vervangen zijn door de rampentheorie. Ook zij weten dat de aarde op verschillende tijden getroffen is door catastrofen die tot ondergang van rassen, natuur en cultuur hebben geleid. Waarom wordt de zaak voorgesteld zoals dat 30 jaar geleden nog gewoon was? Er is echt geen tegenstrijdigheid tussen creatiegedachten en evolutie theorie. Ze komen uit twee verschillende achtergronden voort en vullen elkaar goed aan. Niemand hoeft te kiezen tussen óf óf.

Cees J. Muusse Nieuwerkerk a/d IJssel

Elke dinsdagavond zit ik samen met drie van mijn vier kinderen stipt om half negen klaar voor het tv-programma ’Family matters’. Vol oprechte betrokkenheid volgen wij de ontwikkelingen in de gezinnen en zijn wij elke keer weer verrast door de heldere analyses van coach Keith Bakker, van oorsprong werkzaam in een afkickkliniek.

In tegenstelling tot wat tv-recensent Joost van Velzen vrijdag beweert, wil Bakker niet enkel probleempubers helpen, maar wil hij vooral ouders leren om hun ontspoorde kinderen met andere ogen te zien en hun verlangen naar warmte en liefde tegemoet te komen. Met liefde in combinatie met een heldere communicatie en afspraken bereik je wonderen. Dan komt de gezinsharmonie toch weer in het vizier. Een lesje opvoeding waar elke ouder – misschien ook Joost van Velzen – z’n voordeel mee kan doen.

Antje Groenendijk-Meindersma, mede namens David (15), Hanna (13) en Susanna (11) Rijnsburg

Dat het bestuur van Utrecht kiest voor de Belle van Zuylen-toren grenst aan hoogmoedswaanzin en dat gaat niet alleen Utrechtenaren aan. Mensen die wandelend of fietsend rust zoeken in Het Groene Hart of in Polder Eemland moeten blijkbaar ook daar geconfronteerd worden met het uithangbord van deze trotse gemeente. Wat heeft Nederland als dichtbevolkt land nog prachtige landschappen die zelfs strekken tot aan de horizon. Duidelijke iets voor de landelijke politiek om het niet zover te laten komen.

W. van Loenen Hoogland

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden