diepgids09maandag

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Vanuit Mexico roept onze prins op haast te maken met de toepassing van duurzame energie. Heel goed. Maar wat doet hij daar zelf aan? Het bouwen van een vakantiehuis op 9000 km afstand om een paar maal per jaar van rust te genieten is niet bepaald een goed voorbeeld. De uitstoot van broeikasgassen door al die vliegreizen zorgt voor een grote ecologische voetafdruk. Tel daar nog eens bij op het wat luxer consumptiepatroon van het prinselijk paar en alle geloofwaardigheid van oproepen het klimaat te redden is verdwenen. Deze hypocrisie zie ik helaas niet alleen bij het koninklijk huis, maar overal om me heen. Maar ja, wat wil je? Het goede voorbeeld ontbreekt. Als de leiders verzuimen het echte voorbeeld te geven gaan we echt ’naar de kloten’.

M. CojocaruNaarden

Er zijn in Nederland wel meer mensen die slapeloze nachten hebben: de gedupeerden van de DSB, die hun huis kwijt dreigen te raken, of die hun baan hebben verloren door de kredietcrisis. De prins heeft een luxeprobleem. Ik neem aan het hem er ook veel aan gelegen is de klimaatdoelen te halen. Immers als dat niet lukt, krijgt iedereen op deze wereld een slaapprobleem.

mevr. H.J. SchuttenDoorwerth

Dat Sylvain Ephimenco geen fan is van premier Balkenende, is allang bekend. Daarvoor heeft hij al genoeg met modder gegooid. Maar daarbij het platvloerse woord ’liegbeest’ gebruiken? Hoe luidt ook al weer de boodschap van Sire? Zonder dat Ephimenco het door heeft (of toch eigenlijk wel), wordt hij steeds asocialer.

Dineke en Wim de Lange Vriezenveen

Vijf Nederlandse schaatsers dreigen hun paspoort kwijt te raken omdat ze zich hebben laten naturaliseren tot Kazach (voorpagina, zaterdag). Laten we wel wezen: Nederland meet op het gebied van sporters met dubbele paspoorten met twee maten. Nederland is royaal in het geven van een paspoort aan topsporters. Een paar namen: Lorna Kiplagat, Hilde Kibet, Jao Jie, Khalid Boularouz. Maar wee je gebeente, nu de schaatsers Arjan Stroetinga, Jorrit Bergsma, Rob Hadders, Christijn Groeneveld en Robert Bovenhuis zich juridisch niet goed hebben laten voorlichten en een geduchte concurrent voor de achtervolgingsploeg rond Sven Kramer dreigen te worden.... Er is rond het schaatsteam van Kazachstan een prachtige Nederlandse uitdrukking: Holland op zijn smalst.

Bert BreedLeiden

Met interesse las ik het artikel van ‘een medewerker’ over de remmende invloed van het boeddhisme op de economische vooruitgang in Tibet (de Verdieping, 7 november 2009).

Ik zie uit naar de volgende bijdrage van één van uw dappere medewerkers: die over de remmende werking van Jezus’ prediking op economische ontwikkelingen.

Dat gepraat over schatten in de hemel –hier op aarde moet je ze verwerven! Dat geklets over een Rijk Gods –hier moet je rijk worden !

Het moet maar eens gezegd worden hoe schadelijk en achterhaald dat soort ideeën zijn, zelfs als uw medewerkers met deze onthulling hun leven op het spel zetten.

Arjen de Groot, theoloog Culemborg

Ik wil nog even reageren op het interview met Liesbeth Hermans, die lesgeeft op een basisschool in Steenwijk (4 november). Ze wordt eerst ’docente’ en vervolgens ’basisschoolleerkracht’ genoemd. Beide benamingen deugen niet: docenten horen te doceren en leerkrachten horen in een leerfabriek. Een lelijker en onpersoonlijker woord voor hun vak is moeilijk te bedenken.

Wat is er toch mis met de eervolle beroepsnaam ’onderwijzer(es)’? Ouderwets, te gewoontjes?

Kees Ingelse Driewegen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden