diepgids08vrijdag

Stop met zeuren over kinderdagverblijven. ( FOTO ANP)

Onbegrijpelijk en schandalig hoe Gjalt Jellesma zich woensdag in Trouw uitlaat over de opvang van baby’s op kinderdagverblijven. En dat als voorzitter van een belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang! Kan het nu alstjeblieft eens afgelopen zijn met het collectieve Nederlandse aanpraten van schuldgevoelens aan werkende ouders die hun kinderen (professioneel) laten opvangen? Waarom doen we in dit land toch zo kneuterig over opvang? Kinderdagverblijven zijn over het algemeen professionele centra waar kinderen goed en pedagogisch verantwoord worden opgevangen, waar baby’s en ook oudere kinderen de juiste zorg en veel knuffels krijgen van de leidsters. Wij zijn er in ieder geval erg blij mee.

Judith Boertjens Lelystad

Zelden ben ik het zo eens geweest met een stuk als dat van Willem Breedveld in Trouw van woensdag. Breedvelds gehele betoog, maar vooral het deel over de regels voor de vrijheid. Zonder die regels zijn te veel mensen letterlijk los geslagen en weten ze zich niet meer te gedragen. Dit begon in de vroege jaren zestig met de kreet: ’Alle taboes moeten weg’. Nu zitten we in een onbegrensde ruimte waar ieder zijn eigen weg moet zoeken. Met recht zoeken, want men wilde geen richtlijnen meer.

J.A. Wiegel Middelburg

De baby van die ouders met een verstandelijke beperking is – voorlopig – teruggeplaatst. Met alle mogelijke hulpverlening inclusief zelfs een webcam. Dat vind ik een grove inbreuk op hun privacy en discriminatie van zulke mensen. Hoeveel mensen gaan er in deze samenleving niet slecht met een kind om, en zij krijgen geen webcam geplaatst. De ouders van baby Hendrikus zorgen misschien heel wat beter voor hun baby dan vele andere gezinnen zonder verstandelijke beperking. Veel of minder verstand zegt helemaal niets over de zorg die ouders aan hun kinderen geven.

Aafke Klopman Leeuwarden

Nederland telt ongeveer 250.000 analfabeten en 1.500.000 laaggeletterden. Zou het niet verstandig zijn om kinderen van wie geconstateerd wordt dat zij moeite hebben met lezen en schrijven, een jaar uit hun groep te halen en alleen lees- en schrijfonderwijs te geven. Deze kinderen doen een jaar langer over het basisonderwijs, maar zullen dan veel minder problemen hebben met het voortgezet onderwijs.

Frank Orlemans Tiel

Columniste Çilay Õzdemir verwoordde in haar column van dinsdag precies, wat bij vrijwel iedereen na de mislukte aanslag op de koninklijke familie de reactie was: als de dader maar geen islamiet is. Later opgelucht: gelukkig, het was een autochtone Nederlander.

En beter voorbeeld is nauwelijks te bedenken, hoezeer Wilders er in is geslaagd onze samenleving met zijn koran- en islamhaat te vergiftigen. Stel je voor, dat het wel een fanatieke islamiet was geweest. Het dan volgende scenario laat zich moeiteloos bedenken: spoeddebat in de Tweede Kamer met Wilders in de hoofdrol en bij de volgende opiniepeiling weer zeker vijf zetels erbij.

Gelukkig. Dat is ons allemaal bespaard gebleven. En Wilders? Die hoor je nu niet. Nee, allicht, zo valt er voor hem niets te verdienen.

Willem Aantjes Utrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden