diepgids08donderdag

ACTUALITEITEN

Rechtstreekse uitzending van het Kamerdebat over de Oranje Begroting (vanaf 14 uur, Nederland 1).

Nederland helpt gaat over de aardbeving op Sumatra. Een kleine week na de allerverwoestende aardbeving bij de Padang liggen naar schatting nog steeds duizenden slachtoffers onder het puin (17.05 uur, Nederland 2).

INFORMATIEF

Keuringsdienst van Waarde Nieuwe serie. In de eerste aflevering duikt de Keuringsdienst in de wereld van de gamba’s. Wat is dat eigenlijk, een gamba? Niets minder dan een grote garnaal? En de jumbogarnaal dan? Om nog maar te zwijgen over de reuzengarnaal, de tijgergarnaal, de cocktailgarnaal en de scampi (20.30 uur, Nederland 3).

Holland Doc – De nieuwe elite De gymnasiumleerlingen van nu vormen de elite van straks. Hoewel de meeste Nederlandse gymnasia nog witte bastions zijn, heeft op het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam ruim twintig procent van de leerlingen een niet-westerse achtergrond. Daarmee is het Erasmiaans het zwartste gymnasium van Nederland. De documentaire ’De nieuwe elite’ onderzoekt wat deze school uniek maakt aan de hand van een portret van zes bijzondere leerlingen. Eersteklasser Abderrahim uit Marokko worstelt met zijn taalachterstand, vierdeklasser Athena uit Afghanistan herkanst vrijwillig alle examentoetsen waar ze lager dan een acht voor haalt. Zij beseffen op hun manier dat ze nog een uitzondering vormen: „Ik moet wél bewijzen dat wij allochtonen nog wel wat in huis hebben.” (Sara) Het geheim van de school lijkt de toewijding en de persoonlijke betrokkenheid van zowel leerlingen als leraren te zijn (22.50 uur, Nederland 2).

REALITY

Expeditie Robinson De verschillen tussen de kampleden zijn groot. De ene deelnemer voelt zich superfit, de ander is verzwakt of droomt ervan naar huis mogen gaan. Igor wil nog lang niet naar huis, maar dat wordt lastig als hij, tegen de afspraken in, alleen op expeditie gaat. Als de groep hem dan ook nog verdenkt van diefstal van een stuk kokos, is zijn positie nagenoeg onhoudbaar. De groep is deze solist liever kwijt dan rijk. Een flinke ruzie zet de toon. Kun je jezelf blijven als iedereen honger heeft? (20.30 uur, RTL5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden