diepgids07maandag

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Het uitstekende artikel van Hans Labohm in Trouw van 5 december bracht een aantal onwaarheden in de wetenschappelijke onderbouwing van klimaatverandering aan het licht. Zulke omissies ondermijnen initiatieven om klimaatbeleid stevig in te zetten, bijvoorbeeld in Kopenhagen. In de jaren tachtig van de vorige eeuw formuleerde de VN-commissie van mevrouw Brundlandt een visie voor duurzame ontwikkeling. Die visie werd tijdens de Rio-conferentie van 1992 uitgewerkt in een actieplan voor de 21ste eeuw wat brede steun wereldwijd had. Wat mij betreft staat die visie nog steeds als een huis.

De conferentie van Kopenhagen zou moeten gaan over duurzame ontwikkeling en niet over een van de aspecten ervan zijnde de zorg over het klimaat. Het integreren van sociale, economische en ecologische dimensies van ontwikkeling in concrete acties is niet eenvoudig, maar er komen steeds meer innovaties op de markt waarbij het gelukt is. Denk aan duurzame banken of duurzaam beheerde bosgebieden of producten als de Led lamp. Voorbeelden te over van ’early adapters’.

G.J. PrinsZwolle

Naar aanleiding van het stuk van Labohm wil ik de wetenschappers er toch graag op wijzen dat voor een verhoogde landbouwproductie ten gevolge van een opwarming van de aarde er natuurlijk ook voldoende CO2 in de atmosfeer moet zijn. Planten leven immers bij de gratie van CO2. Hoe meer CO2, hoe meer plantengroei. De meeste bloemen bloeien op de middenberm van de autosnelwegen. En dus, hoe minder CO2 hoe minder plantengroei! Dus niet teveel CO2-beperking graag.

Jan de LangeBarendrecht

Van de jeugd hoeven we niet veel te verwachten? De uitspraak van Einstein dat we problemen niet met hetzelfde bewustzijn kunnen oplossen als waarmee we ze gecreëerd hebben, wordt in deze tijd van crises vaker geciteerd. We mogen hopen dat de jeugd een ander bewustzijn meebrengt. De zesde generatie (vanaf 1986) is gefocust op consumptie en status (wie was hun voorbeeld?), maar ook op netwerken. En dat zullen ze straks hard nodig hebben. We kunnen blij zijn dat ze het stokje nog willen overnemen, dat zij het met óns zien zitten. Zij zullen straks de samenleving vorm gaan geven op de fundamenten die wij achterlaten en die hier en daar ernstige betonrot vertonen. Kwestie van perspectief. Om veel zaken hebben zij niet gevraagd. Jongeren zijn anders en zien anders, maar proberen er ook maar gewoon het beste van te maken. Niemand heeft de wijsheid in pacht.

Marie-José PasVenlo

Kamerlid Heijnen (Podium van 2 december) vindt dat de burger moet meedoen. Hij noemt de ’veronderstelde bedreiging van de privacy’ van het rekeningrijden. Opgeteld bij het elektronisch kinddossier, het elektronisch patiëntdossier, de digitalisering van identiteitspapieren, inclusief vingerafdrukken, de OV-chipkaart, het bewaren van telefoon- en internetgegevens en de wereld aan controlerende en inspecterende instanties vergeet hij waarschijnlijk dat de overheid zoveel wantrouwen naar de burger uitstraalt, dat ondergetekende burger de moed op wederkerigheid van vertrouwen begint op te geven. Als de burger opgevoed ’moet’ worden, lijkt het verstandig als de overheid zich afvraagt hoe deze ’opvoeding’ gaat aflopen.

Jip KruisUtrecht

Peter van der Lint laat vrijdag dirigent Harry van der Kamp beweren dat Nederland nog steeds in oorlog is met Spanje. Op 30 januari 1648 werd de vredestekst vastgesteld te Munster. Op 15 mei 1648 volgde de ondertekening en was Nederland onafhankelijk.

Albert Bisschop Hattem

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden