diepgids05vrijdag

Windgestreken. Daar kan geen strijkbout tegenop. (FOTO REUTERS) Beeld REUTERS
Windgestreken. Daar kan geen strijkbout tegenop. (FOTO REUTERS)Beeld REUTERS

De VVD lijkt de weg omhoog weer te hebben gevonden maar heeft nog altijd geen eenduidige richting gekozen voor de toekomst. Twee voorbeelden. Een: de VVD wil de wietteelt tóch legaliseren. Dat is om twee redenen goed nieuws. Ten eerste omdat er daarmee een Kamermeerderheid lijkt te zijn om een einde te maken aan de huidige hypocrisie in de regelgeving, ten tweede omdat de draai van de liberalen er op duidt dat ze tóch nog progressief kunnen zijn. Of niet? Twee: De VVD presenteerde vorig jaar nog het programma ’Groen Rechts’ en werpt zich nu op als stembuis van de klimaatsceptici. Conclusie: De VVD waait met alle winden mee.

Henk de WaardBlaricum

Wat lijkt het mij moeilijk een CDA’er te zijn. Maar ja, ik laat me er ook graag op voorstaan er bepaalde principes op na te houden. Het enige principe voor een CDA’er: ten koste van alles aan de macht blijven. Niet voor niets weigeren zij eventuele samenwerking met de PVV uit te sluiten. Uit de Kieswijzers blijkt dat de PVV in de grote steden door de christendemocraten zelfs rechts wordt ingehaald. Ik maak me zorgen over mijn vrijheden en mijn privacy, als deze bestuurderspartij aan de macht komt. Het CDA wil meer preventief fouilleren, meer cameratoezicht, meer samenscholingsverboden en minder coffeeshops. De partij moet eens proberen de goeden niet maar te laten lijden onder de kwaden, onder het mom van (schijn)veiligheid.

Johan van de BergheAmsterdam

Heerlijk die columns van Diet Groothuis. Zoals de laatste over strijken (Weekendgids zaterdag). Mijn dochter mag niet in de buurt van de strijkplank komen , dat doet mijn schoonzoon liever zelf. Ikzelf heb een ander hulpje: de wind. Als ik mijn lakens ( ja zeker, lakens!) binnenhaal, denk ik ’Wat fijn: zongedroogd en windgestreken. Daar kan geen strijkbout tegenop.’

D. Kroeze-Van der MaatenUtrecht

Mekka is de geboorteplaats van de islam, weet briefschrijver H. de Koning (gisteren) na even te hebben gegoogled. Zoiets levert niet altijd betrouwbare kennis op. Wie de moeite neemt het boek ’De omstreden bronnen van de Islam’ van Eildert Mulder en Thomas Milo te lezen ontdekt dat de geboorteplaats van de islam niet éénduidig is aan te geven, maar dat het zeer waarschijnlijk nìet Mekka was.

Roeliene van SteinvoornHouten

Toen ik in het seizoen '80-'81 mijn eerste Panini-album aan het volsparen was, zaten daar ook plaatjes in van de voetballers van FC Amsterdam en FC Vlaardingen. Bij mijn weten gingen deze profclubs niet veel later failliet. Derhalve mogen deze namen natuurlijk niet ontbreken in het inmiddels meerdere keren genoemde rijtje van SC Amersfoort, VC Vlissingen, FC Wageningen en nu ook HFC Haarlem.

Peter FidomHarderwijk

Ergonomie (deGids, gisteren) heeft voordelen. Alleen blijft die vindingrijkheid beperkt tot een kleine groep mensen. De resultaten gaan de markt op, bedrijven ondervinden de winstgevende voordelen, de grote massa ondervindt de praktische voordelen, moppert bij elk volgend futiel ongemak en neemt doorgaans alleen afwachtende houding aan. Er verandert niets.

Jan KühneDirkshorn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden