diepgids05donderdag

Anna and the King

Belinda van de Graaf

Regie: Andy Tennant: VS, 1999. RTL 8, 20.30-23.15 uur.

Episch vormgegeven romance tussen de koning van Siam (gespeeld door de Chinese ’Crouching Tiger, Hidden Dragon’-ster Chow Yun-Fat) en de verweduwde Britse onderwijzeres Ana Leonowens (Jodie Foster) die enkele autobiografische romans schreef die eerder inspireerden tot verfilmingen: ’Anna and the King’ (1946) en ’The King and I’ (1956).

On Deadly Ground

Regie: Steven Seagal; VS, 1994. Veronica, 20.30-22.30 uur.

Gladde actiefilm waarin een explosievenexpert (gespeeld door regisseur Steven Seagal) op het spoor komt van een hebzuchtige oliemagnaat (Michael Caine) die op het punt staat een milieuramp te veroorzaken in Alaska. De ecologische boodschap komt niet erg over.

Daratt

Regie: Mahamat Saleh-Haroun; Tsjaad/Oostenrijk, 2006. Met Ali Barkai en Youssouf Djaoro. TV5 Monde, 21.00-23.00 uur.

In zijn meesterlijke derde film ’Daratt’ reflecteert de uit Tsjaad afkomstige regisseur Mahamat Saleh-Haroun op een (fictief) regeringsbesluit om amnestie te verlenen aan alle oorlogsmisdadigers. In hypnotiserende beelden ontrolt zich het verhaal van de 16-jarige Amin die door zijn grootvader op pad wordt gestuurd om de moordenaar van zijn vader te wreken. In N’djaména, de hoofdstad van Tsjaad, stuit hij op Nassara, een voormalige oorlogsmisdadiger, die inmiddels een kleine bakkerszaak runt.

The Company

Regie: Robert Altman; VS, 2003. Met Malcolm McDowell. BBC 2, 00.20-01.55 uur.

Film over en met het Joffrey Ballet, een beroemd balletgezelschap uit Chicago. Documentaire en speelfilm dwarrelen door elkaar, en van levensechte repetities en voorstellingen wordt geschakeld naar een wat plichtmatige romance tussen een jonge prima ballerina (Neve Campbell) en een jonge meesterkok (James Franco).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden