diepgids04vrijdag

Prostitutie: is het aanbod het probleem, of de grote vraag? (FOTO ANP)

Met veel aandacht las ik het verhaal van de familie Hartkamp (Economie, 3 december), die over twee jaar in geldnood komt omdat dan de AOW-toeslag verdwijnt voor jongere partners. ’We houden dan net genoeg over om van te eten’, zeggen zij. Begrijp ik het goed, dat iemand die 65 wordt en AOW krijgt op dit moment nog een toeslag krijgt van 600 euro per maand als de partner 55 jaar is en onvoldoende inkomen heeft? Krijgen deze stellen tien jaar lang deze toeslag uitbetaald? Dan is het maar goed dat deze regeling gestopt wordt. Ook hieruit blijkt hoe belangrijk het is dat je betaald werk hebt, dus zo jong mogelijk over je toekomst nadenkt

Lies BroekemaGroningen

In het artikel over de mensenhandel en misbruik van Oost-Europese vrouwen, gisteren, miste ik de vraagzijde: hoeveel klanten moet een vrouw bedienen om haar pooier een inkomen van 13.000 à 15.000 euro per maand te geven? In hoeverre zijn die klanten medeverantwoordelijk voor het in stand houden van het misbruik van deze dames? En: hoeveel van die vrouwen die ’s nachts op de commerciële zenders verschijnen hebben zo’n geschiedenis? Deze handel is niet enkel een issue voor de vrouwen die vanuit Oost-Europa onze kant op worden getransporteerd en van mannen die via deze handel snel rijk willen worden, maar een gevolg van een groter maatschappelijk probleem: de grote vraag naar en aanbod van commerciële seks.

G.J. Prins Zwolle

Ouders moeten grenzen stellen, concludeert onderzoeksbureau Motivaction. Mee eens, maar ouders moeten bij de opvoeding ook grenzen aan zichzelf stellen. Hoe vaak hoor je niet ’Kijk uit liefje, voorzichtig schatje’. Laat kinderen zich een buil vallen, niets mis mee. Pijn gaat over. Een kind mag verdriet hebben en leren zichzelf daar overheen te helpen. Gewoon leren omgang met emoties als angst en verdriet. Zelfs met verveling moeten kinderen leren omgaan. Als ouders moet je ze niet alles willen besparen. In ’het grote leven’ wordt je ook niet alles bespaard. Daar kun je maar beter (liefdevol)op voorbereid zijn.

Laura Fleddérus-Westendorp Dodewaard

Ik heb alle vertrouwen in de jeugd.

De meerderheid gaat gewoon naar school, studeert of werkt, De meerderheid doet het goed. Er is weliswaar een kleine kern die gewelddadig is en die (nog) niet wil deugen. Laten we positief schrijven over de jongeren, als ze steeds maar weer lezen dat ’jongeren niet deugen’ is toch ontmoedigend?

Laten we schrijven over de geweldige jeugd van nu, die studeert en gewoon goed zijn best doet. Die gewoon gelukkig wil zijn. De jeugd die ons werk straks gaat overnemen en waarin ik alle vertrouwen heb dat ze dat goed gaan doen.

Joke Roenhorst-Jansen Foulanou, St.Georges, Frankrijk

In Trouw van donderdag wordt vermeld dat de familienaam De Jong het meest voorkomt. Tijdens een reünie van mijn familie De Jong bleek dat opa en oma, vanaf 1905, een substantiële bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming van deze toppositie: er bleken op dat moment 327 nazaten te zijn. Postuum verdienen zij een gouden medaille.

S. de Jong Zuidlaren

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden