diepgids04vrijdag

Het eiland Saba dreigt de Nederlandse Antillen te verlaten. ( FOTO ANP )

Ik deel uw commentaar van gisteren over de affaire rond de Twentse neuroloog in grote lijnen. Uw analyse richt zich vooral op de houding van de medici: er was te weinig openheid. Ik denk dat die analyse te beperkt is. Deze Twentse kwestie laat zien dat het een systeemprobleem is: het ziekenhuismanagement laat het imago van de organisatie prevaleren boven andere belangen. In een liberale zorgmarkt zal de neiging om dit institutionele belang voorrang te geven eerder toenemen dan afnemen. Tenzij er een Inspectie is die scherp is en met tijdige publieke bekendmakingen patiëntbelangen in beeld brengt. Deze Twentse kwestie is vooral een les voor de inspectie om meer als actieve waakhond te gaan opereren.

Harry Slegh Utrecht

De econometrist Lans Bovenberg stelt in Trouw van gisteren dat de bijbel valt te combineren met de harde wetten van de economie. Natuurlijk kan dat. Met de juiste interpretatie is de bijbel met alles te combineren. Je kunt inderdaad uit de bijbel halen dat het dienen van anderen belangrijk is voor een mens. Om daar echter de conclusie uit te trekken dat dat dienen betaald moet worden, en daarmee betaald werk verplicht te stellen is wat vergezocht. De bijbel is er wél duidelijk over dat het dienen van de Mammon (de geldgod) bijzonder ongewenst is.

Bianca Behr Hoogeveen

De ’misstanden’ op de islamitische basisschool As Siddieq worden door Groen Links, SP, D66 en waarschijnlijk ook door de PvdA, aangegrepen om een aantal christelijke scholen de wacht aan te zeggen. Bart Voorzanger (oud-leerkracht islamitische basisschool) stelde woensdag in Trouw zeer terecht dat het in het onderwijs moet gaan om kennis over de Nederlandse samenleving en de vaardigheid daarin een passende rol te spelen. Het onderwijs is vrij om daaraan vorm te geven. Wel legt de wet gedragsregels op, die de leerlingen moeten kennen en waaraan zij zich moeten houden.

Met name linkse partijen (en ook D66), die elke al of niet begrijpelijke geloofsuiting kennelijk als achterlijk beschouwen, zijn nu op zoek om elke school met een eigen identiteit aan te pakken en dwingend de scholen in te passen in een keurslijf van staatsideologie. Vrijheid van onderwijs is dan ver te zoeken. Van kerken, christelijke onderwijsorganisaties, het CDA en de CU verwacht ik dat zij in deze tendentieuze kwestie duidelijk stelling nemen.

Ton de Haas Dordrecht

Saba dreigt de Nederlandse Antillen voortijdig te verlaten als het niet de garantie krijgt dat het uiterlijk oktober 2010 een bijzondere gemeente van Nederland wordt. Zo niet, dan gaat het eiland het vertrek uit de Antillen voorbereiden (Trouw van gisteren). Wat een tragikomisch bericht. Een vertrek uit de Antillen is uiteraard ook een vertrek uit het Koninkrijk der Nederlanden. Maar dat zal wel niet de bedoeling zijn. En de door Saba als overbodig en te kostbare geziene bestuurslaag op de Antillen zal worden vervangen door een veel verder weg gehuisveste afdeling in Den Haag. En Saba's invloed daarop zal uiteraard kleiner zijn dan nu op de Antilliaanse bestuurslaag. Helaas biedt de Grondwet geen opeisbare zekerheid aan welke gemeente dan ook, en dus ook niet aan Saba.

Gerrit van der Meij Den Haag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden