diepgids04dinsdag

Hans Waege wordt algemeen directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Waege, die nu in Antwerpen intendant is van deFilharmonie, het orkest waar Jaap van Zweden onlangs chef-dirigent werd, start komend voorjaar in zijn nieuwe functie. Tot die tijd blijft Dick van der Meer algemeen directeur ad interim. Waege is de opvolger van de eveneens Vlaamse Jan Raes, die benoemd is als directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest. Bij de komst van Hans Waege verzwaart het Rotterdams Philharmonisch de positie van de huidige artistiek manager Michael Fine tot adjunct-directeur artistieke zaken. Door deze herpositionering legt het orkest nog meer dan voorheen een groot gewicht bij de artistieke aspecten van de bedrijfsvoering – een ontwikkeling die aansluit bij de ambitie van het Rotterdams Philharmonisch om zijn positie als toporkest te verstevigen. Een extra gemeentelijke subsidie van 400.000 euro maakt het vanaf 2010 mogelijk om ook de salarissen aan te passen in de richting van de internationale orkesten.

Het wordt volgend jaar de lekkerste Kinderboekenweek ooit. Onder het motto ’Aan Tafel!’ staan eten en snoepen in kinderboeken centraal in 2009, zo maakte de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) bekend. Gouden Griffelwinnaar 2008, Jan Paul Schutten, schrijft het Kinderboekenweekgeschenk, een non-fictieboek over eten. De Kinderboekenweek vindt volgend jaar plaats van woensdag 7 tot en met zaterdag 17 oktober.

Eten, drinken en snoep hebben een speciale plaats in de kinderliteratuur, zo vindt de stichting. Naast non-fictie, bijvoorbeeld kookboeken voor kinderen en jongeren, zijn deze thema’s ook vaak te vinden in fictie. ’ De grote vriendelijke reus’ van Roald Dahl eet snoskommers, Harry Potter snoept van Smekkies in alle Smaken en zo zijn er veel meer voorbeelden. Ook in de klassieker het ’Boek van Luilekkerland’ (1912) van Chr. van Abkoude speelt voedsel de hoofdrol.

Toneelgroep De Appel brengt vanaf 17 december een nieuw toneelstuk op de planken van Gerardjan Rijnders. Hij schreef het stuk, Ben ik al geboren?, en zal het ook regisseren. De hoofdrol wordt vertolkt door Sacha Bulthuis. Eerder maakten Rijnders en Bulthuis bij De Appel de voorstellingen Beroerd (2002) en Het Bezoek (2005). Ben ik al geboren? gaat over een vrouw die wandelt door haar herinnering. Ze vertelt over wie en wat ze daar ziet. Een inspiratiebron voor de tekst is het verschijnsel bijna-doodervaring.

De Heineken Experience in Amsterdam is weer open. Wat vroeger een kijkje bij de bierbrouwerij was, is nu een interactieve belevenis. Zo kan de bezoeker de weg van een bierflesje naar de schappen beleven.

Vooral toeristen zijn dol op het veredelde biermuseum. Een bezoek aan de brouwerij is vaak onderdeel van een trip naar de hoofdstad. De Heineken Experience trok in 2006 en 2007 jaarlijks 355.000 bezoekers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden