DiepGids03woensdag

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft het schilderij ’De Vierkante Man’ van Karel Appel (1921-2006) verworven. Appel schilderde dit werk in 1951 in Parijs. De Vierkante Man dateert uit het laatste jaar van CoBrA, de stroming voor moderne kunst die in 1948 werd opgericht door kunstenaars uit Kopenhagen, Brussel en Amsterdam. Volgens het Rijksmuseum is het schilderij „een prachtige verbeelding van Appels gewelddadige en tegelijkertijd compacte energie en gecontroleerde emotie. De bijna van het doek barstende figuur is een icoon van mannelijkheid.” Het museum kocht het werk uit de nalatenschap van Appel. Het schilderij is vanaf 9 december te zien, samen met twee andere werken van Appel die langdurig in bruikleen zijn gegeven: Zwarte Maagd en De Ontmoeting, beide uit 1952.

Mark Leckey mag zich dit jaar de belangrijkste Britse kunstenaar noemen. Leckey krijgt de Turnerprijs 2008 ’voor de beste Britse kunstenaar onder de vijftig’, een onderscheiding die hem vooral ten deel valt vanwege zijn installatie Cinema-in-the-Round die ook buiten Engeland te zien is geweest. Leckey is een relatief onbekende kunstenaar die niet de hype heeft ondergaan zoals die Damien Hirst en Tracey Emin te beurt is gevallen. Op de short list van genomineerden voor de prijs stonden behalve Leckey nog drie andere kunstenaars, te weten Runa Islam, Goshka Macuga en Cathy Wilkes. Aan de Turnerprijs is een bedrag van circa 30.000 euro verbonden.

Voor het Nederlands paviljoen op de 53ste Biënnale van Venetië volgend jaar maakt kunstenaar Fiona Tan (1966) een nieuwe audiovisuele installatie. De presentatie van Tan zal in samenhang met een aantal andere werken, die in daglicht worden getoond, zorgen voor een afwisseling van donkere en lichte ruimten in het Rietveldpaviljoen. Tan woont en werkt al meer dan twinig jaar in Amsterdam. Haar werk was eerder te zien bij de Documenta 11 in Kassel, de Yokohama Triënnale in Japan, de Tate Modern in Londen en het New Museum in New York. De biënnale is van 7 juni tot en met 22 november.

Cameraman Robby Müller krijgt de Bert Haanstra Oeuvreprijs, de grootste Nederlandse filmprijs. De jury heeft Müller (1940) unaniem gekozen om zijn aansprekende oeuvre, waarin een ongeëvenaarde omgang met het licht en de keuze van het beeld opvallen. De Bert Haanstra Oeuvreprijs van het Nederlands Fonds voor de Film bedraagt 50.000 euro en wordt voor de vijfde keer toegekend. De prijs zal begin volgend jaar worden uitgereikt door minister Plasterk tijdens een avondvullend programma ter ere van de maker. Eerdere winnaars van deze prijs, die in 1996 werd ingesteld, zijn de naamgever Bert Haanstra en de regisseurs Fons Rademakers, Johan van der Keuken en Paul Verhoeven. De jury noemt het werk van Müller van onbetwist hoge kwaliteit. Hij is een weergaloze kunstenaar, die virtuoos omgaat met licht en donker zonder louter mooie plaatjes te schieten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden