diepgids03woensdag

In de winkels van Marqt ligt alleen voedsel uit de eigen regio. (FOTO ANP) Beeld
In de winkels van Marqt ligt alleen voedsel uit de eigen regio. (FOTO ANP)

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

De rechtbank in Almelo heeft de 72-jarige voorzitter van Stichting Vrijwillig Leven, Gerard Schellekens, veroordeeld tot twee maanden onvoorwaardelijke celstraf omdat hij een 80-jarige vrouw met Parkinson op haar consistente verzoek hielp bij zelfdoding. Het is een onbegrijpelijke strafmaat. Had de rechtbank hem niet vrij kunnen spreken of ten minste milder kunnen vonnissen?

De wet is dringend toe aan aanpassing. Er moet hulpverruiming bij euthanasie en zelfdoding komen. Nu ligt het monopolie van hulp bij een arts. Waarom deze hulp niet verruimen tot een erkend deskundig niet-arts, bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon of een adviesorgaan? Een principiële oplossing zou zijn: geef iedereen zelfbeschikkingsrecht. Uit onderzoek blijkt dat ruim 80 procent van de bevolking daar voor is. De Stichting Vrijwillig Leven heeft een moedige voorzitter, die naar eer en geweten humaan heeft geholpen, maar buitensporig is gestraft.

Eduard Disch en Valence Sonnen Maastricht

Als de daad van de heer Schellekens geen daad van barmhartigheid is geweest, dan weet ik het niet meer.

Het is de zieke mens zelf, die verantwoordelijkheid zal moeten afleggen over zijn of haar leven tegenover zijn of haar God. Niet de buitenstaander.

Ik zou naast de heer Schellekens in de gevangenis willen zitten, uit respect voor zijn moed.

L. Kloek- Buit Rijswijk

Chris Dutilh, manager duurzame ontwikkeling bij Unilever, had zaterdag een interessant commentaar op de boodschap van voedselexpert Michael Pollan, die terug wil naar eerlijk en puur voedsel. Waar baseert Dutilh zijn stelling op dat het niemand interesseert waar het eten vandaan komt? De bijlage ’Lekker en Groen’ alleen al is een weerlegging van deze stelling. En wat verklaart anders het succes van formules als Marqt, of de keuze van steeds meer bedrijven voor Fair Trade? De consument is wél geïnteresseerd in de herkomst van zijn voeding maar door de slechte informatievoorziening door bedrijven als Unilever is het de consument onmogelijk hier werkelijk naar te handelen.

Jan van Mullem Capelle aan den IJssel

Vreemd hoe Unilever-manager Dutilh in de mooie bijlage ’Lekker Groen’ misprijzend spreekt over de hang naar lokale voeding. Hij duidt dat zelfs als ‘hang naar Fortuyn en de PVV, uit een gevoel van onzekerheid’. Dat steeds meer consumenten nadenken over het voedsel dat zij kopen en eten, dat zij bewust en zorgvuldig willen leven, met respect voor de aarde, daarvan heeft Dutilh blijkbaar nooit van gehoord. Merkwaardig als je manager duurzame ontwikkeling bent!

Anne Veldhuizen Amsterdam

Zaterdag dacht ik even dat de Telegraaf op mijn deurmat was beland.

’Karst T is gezien met verrekijker’, stond er vet op de voorpagina.

Al lezend bleef er weinig van deze stellige beweringen over. Ooggetuigen in ’kringen rond het onderzoek’ zouden zoiets hebben waargenomen. Waarom niet drie weken gewacht tot het onderzoek is afgelopen en de resultaten daarvan op degelijke wijze becommentariëren? Niemand heeft baat bij deze vorm van nieuws.

K. Coppoolse, oud politiechef Wijhe

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden