diepgids03vrijdag

De Toppers, Joling, Froger en Gorden, gaan naar Moskou. ( FOTO ANP ) Beeld ANP
De Toppers, Joling, Froger en Gorden, gaan naar Moskou. ( FOTO ANP )Beeld ANP

- Wat een juweeltje, dat artikel van Arslan Karagül die dinsdag in

Ik ben ervan overtuigd dat straf niet werkt. Wel eerlijke informatie, uitleg waarom een bepaald gedrag niet is gewenst. Het aanbieden van alternatieven. Maar ook moeten ouders bereid zijn om toe te geven dat ze het zelf ook niet altijd goed doen. We weten het niet altijd beter dan onze kinderen. Straf is sowieso wat mij betreft uit den boze.

Soline Weidema Groningen

In het stuk ’De Toppers: glitters op het Songfestival’ (Trouw van dinsdag) werd vermeld dat ’De Toppers’ hun plannen voor het Eurovisiesongfestival in Moskou bekend hebben gemaakt. Gerard Joling, René Froger en Gordon zullen opkomen in paars en goud. „Maar dan wél in combinatie van een goed nummer”, aldus Gerard Joling. Maar zijn paars, goud en glitter wel te combineren met een ’goede song’? Hoe staat het met de Nederlandse ’songs’ als we de kitsch voorop stellen, terwijl het lied nog geschreven moet worden? Is dit de op-en-top van Nederland?

Oké, over smaak valt niet te twisten. Dit hoort kennelijk bij onze muziek-cultuurontwikkeling: muziek komt op de tweede plaats. Ik vrees dat we de voorrondes van 2009 wéér niet doorkomen. Zullen we ooit weer het niveau van Lenny Kuhr met haar lied ’De Troubadour’ halen?

Anne van Woerkom Vorden

Hoogleraren Andriesse en Boeker vrezen ’proliferatie’ door plutonium uit de gebruikte splijtstof van kerncentrales te halen, (Trouw van vorige week) Ze bepleiten deze niet op te werken, maar als afval te behandelen.

Voor aspirant-bommenmakers is reactorplutonium echter ’derde keus’, na hoogverrijkt uranium en ’wapenkwaliteit’ plutonium. Deze stof is moeilijk hanteerbaar. Het ’bederft’ en vertoont veel spontane kernsplijtingen wat goede bomontsteking bemoeilijkt.

Niemand wil dit bocht dus. Bovendien is beveiliging eenvoudig. Kortom, reactorplutonium vormt geen proliferatieprobleem. ’Recyclen’ van uranium en plutonium heeft daarentegen goede redenen. Het plutonium kan in nieuwe splijtstof of dienen als ’brandstof’ voor ’snelle kweekreactoren’. Natuurlijk uranium levert aldus 100 keer zoveel energie en wordt onuitputbaar. Opwerkingsafval is binnen 4000 jaar minder radiotoxisch dan gebruikte splijtstof na een miljoen jaar.

Arie C. de Goederen Boskoop

In het memoriam van Paul Newman, dat afgelopen maandag te lezen was, miste ik de film ’Exodus’ uit 1960, de film over de terugkeer van de Joden naar Palestina na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog.

Hierin speelt hij Ari Ben Canaan, commandant in de Israëlische verzetsbeweging Haganah. Hij weet op voortreffelijke wijze dit stukje geschiedenis inhoud te geven en laat zich daarbij van een heel andere, menselijke, kant zien.

Jan Weeda Doesburg

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden