diepgids03vrijdag

Nog geen zekerheid over Nederlands palingherstelplan. ( FOTO ANP ) Beeld
Nog geen zekerheid over Nederlands palingherstelplan. ( FOTO ANP )

Elma Drayer heeft waarschijnlijk gelijk met haar constatering in Trouw van gisteren dat probleemgebieden een voedingsbodem vormen voor de ideeën van de PVV. Toch heeft Toke Elshof met haar stelling dat de PVV succes boekt door de ontkerkelijking, in Trouw van dinsdag, ook een punt. Zelf woon ik zesentwintig jaar in Limburg, en merk ik dat alles ’van boven’ met een zekere achterdocht bekeken wordt. Dat geldt ook voor godsdiensten. Als alle niet-katholieke (lees: protestante) stromingen al als sekte worden betiteld, hoeveel groter is dan de argwaan jegens andere religies.

Femmie van Santen Landgraaf

In Trouw van gisteren staat een artikel met als kop ’Brussel niet akkoord met palingherstelplan’.

Van een afwijzing van het Nederlandse plan door de Europese Commissie is echter geen sprake. Eurocommissaris Borg van visserij heeft slechts gezegd dat hij het plan ’noch goedkeurt, noch afkeurt’. Landbouwminister Verburg heeft hierop geantwoord dat zij pleit voor het Nederlandse plan omdat dit bestaat ’uit een afgewogen set aan maatregelen’.

De uiteindelijke beslissing over het Nederlandse plan zal Borg pas nemen als hij antwoord krijgt op enkele aanvullende vragen. Zo wil hij weten hoe Nederland het vangen en in zee uitzetten van 157.000 kilo volwassen paling gaat organiseren. Wat Borg nog niet weet, is dat maandag hiervoor een uitgewerkt plan is aangeboden bij Verburg.

Ook vindt Borg dat het Nederlandse aalplan, vergeleken met de plannen van andere lidstaten, weinig vangstbeperkende maatregelen bevat. Dit wekt de indruk als zou een vangstverbod voor paling dé oplossing zijn voor het herstel van de palingstand. Het plan dat de palingvissers hebben aangeboden aan Verburg laat echter zien dat daarmee een beter resultaat wordt bereikt dan met een vangstverbod.

Sicko Heldoorn voorzitter Combinatie van Beroepsvissers

Dominee Boele Ytsma beschreef gisteren in Trouw waarom een hele generatie jongeren niet meer naar de kerk gaat. Hoe komt het dat een maandblad als Happinez een oplage heeft van 160.000? Hoe komt het dat bij lezingen van Hans Stolp de stoelen niet zijn aan te slepen? Of het nu gaat over engelen, levensvisie of rouwverwerking?

De kerken laten een belangrijk deel liggen: het esoterisch christendom. Maar het is wel het deel dat samen met de traditionele verkondiging de kerk heel maakt. Zoals een jongere onlangs zei: „Wanneer het daar meer over gaat in de kerk, komen wij terug.”

Aly Brug IJsselmuiden

Ons christelijk-socialistisch kabinet gaat beknibbelen op de AWBZ-ondersteuning. Tot de gedupeerden horen ook de doofblinden. Zelf heb ik sinds lang contact met visueel-auditief gehandicapten, die ’doofblind’ heten wanneer gezicht en gehoor minder zijn dan 5 procent. In onze geïndividualiseerde haastcultuur leven zij in een groot isolement en kampen voortdurend met een enorme informatieachterstand. Om deze mensen de strohalm van gespecialiseerde doofblindenhulp ook nog af te pakken, dat kan echt niet.

De leus van ons kabinet was toch dat in de moderne samenleving iedereen hoort te participeren?

Truus Jonker Nijkerk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden