diepgids02januari opinie

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Al jaren worden er dagelijks raketten vanuit Gaza op Israël afgeschoten, waarbij gelukkig weinig doden te betreuren zijn. Maar dat dorpsleven is wel ontwricht door die dagelijkse dreiging, wel 50 keer per dag loeien de sirenes om naar de schuilkelders te rennen. Omdat er maar weinig doden vallen, moet Israël het volgens de westerse wereld het maar laten gebeuren. Onzin, Israël moet wel ingrijpen. Dat hier meer doden vallen, komt door Hamas. Deze terreurgroep heeft zich bewust genesteld in dichtbevolkte buurten, om zoveel mogelijk dramatische foto’s over de wereld te sturen en iedereen trapt erin.

Jose Samson Amsterdam

Raar dat de schade die Palestijnse raketten in Israël hebben aangericht nooit de fotopers halen.

P. Uribe Amsterdam

De strekking van het artikel over de beschietingen op Gaza van PvdA-eurolijsttrekker Thijs Berman en Tineke Bennema in Trouw van dinsdag onderschrijf ik. Maar zij suggereren dat Hamas als eerste het bestand schond. Waarom willen zij weer werken aan de mythe dat Israël ’reageert’? Ik hoop dat een meerderheid van de EU-inwoners internationaal recht en mensenrechten serieus neemt. Men moet nog hard aan het werk om een Nederlands en Europees beleid te krijgen waarbij Israël gedwongen wordt zich hieraan te houden. Inderdaad: de EU kan een positieve rol spelen. Internationaal recht respecteren: dat is de enige kans op veiligheid voor Israël. En voor de Palestijnen.

F. Stavast Groningen

Het wandelgesprek in Trouw van woensdag met de nieuwe scriba van de PKN, Arjan Plaisier, geeft schokkend duidelijk aan dat voor ds. Plaisier het financieel debacle van de mislukte ledenadministratie niet mag zorgen voor een bittere stemming. In de kerk is goed rentmeesterschap op het gebied van beheer van middelen iets anders dan wat met de middelen binnen de PKN kennelijk lichtvaardig en ongecontroleerd is gebeurd. Dit soort beheer mag nooit meer voorkomen. Daarom had ik graag gelezen dat een zakelijke aanpak en zorgvuldigheid in de toekomst onder hem is gewaarborgd.

Niek Wagenaar Haarle (Ov)

Ik vind het moedig van scriba Arjan Plaisier om je zo in je hart te laten kijken. Alleen in de slotalinea sloeg mijn bewondering opeens om in afkeer. Met gekromde tenen las ik het zinnetje: ’Als de Bijbel verdwijnt, verdwijnt de moraal’.

Ai, wat vliegt onze scriba hier uit de bocht! Alsof christenen het alleenrecht hebben op de moraal. Alsof je als islamiet of humanist amoreel zou zijn. Het deed me denken aan minister Hirsch Ballin die dreigende taal sprak toen het CDA geen deel meer uit maakte van onze regering. Zonder christenen in het kabinet zou Nederland naar de Filistijnen gaan.

Ds Harold Oechies Uithoorn

Uiterst zinnig dat oogartsen deze jaarwisseling de oogschade veroorzaakt door vuurwerk inventariseren (Trouw, van woensdag). Laten we vervolgens hopen dat de politiek niet blind en doof zal zijn voor onder andere hun bevindingen en werk zal maken van een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk.

F.M. Boon Delft

Het is mij werkelijk een raadsel dat een regering, die nota bene een rookverbod heeft ingesteld in cafés en restaurants, blijkbaar niet in staat is vuurwerk te verbieden. Dat vele vuurwerk zorgde er ook afgelopen dagen weer voor dat de lucht, waarvan wij allen moeten leven, grondig werd verpest.

Jenny Muilwijk Purmerend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden