diepgids01woensdag

De sterfte van bijenvolken schreeuwt om nieuwe imkers. (FOTO AP)Beeld AP

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Als imker was ik zeer teleurgesteld over het artikel ’Gegons van bijen’ van Koos Dijksterhuis (28 maart). Dat ’vuilnisbakkenbijen’ minder last hebben van varroa is uit de lucht gegrepen. Alle honingbijrassen wereldwijd hebben last van deze aandoening, die leidt tot grote sterfte. Evenmin wordt er in Nederland met vergif tegen varroa gespoten. Hieraan wordt de suggestie gekoppeld dat het ook in de honing terecht komt. Dat ’vuilnisbakkenbijen’ hier steeklustig of agressief zijn is ook onjuist en suggereert een overeenkomst met de africanized bee (killer bee). Dit is zeer negatief voor de Nederlandse bijenhouderij. Door de sterfte van bijenvolken is er een grote behoefte aan hobbyimkers, die nu onnodig bang worden. Ook wordt het mogelijk moeilijker om bijenvolken tijdelijk in drachtgebieden te plaatsen. Zelf hield ik in de binnenstad van Utrecht jaren probleemloos bijen in mijn achtertuin.

E.A. Hogendoorn Vleuten

De Kamer wil het aan de beroepsvissers overlaten de palingstand te herstellen (Trouw, 28 maart). Dat is overduidelijk in strijd met de Grondwet. Artikel 21 bepaalt dat de zorg van de overheid is gericht op de bewoonbaarheid van het land en de bescherming van het leefmilieu. Deze zorg kan dus niet aan de vissers worden overgelaten.

Gerrit van der Meij Den Haag

400 Miljoen meer voor de Joint Strike Fighter (Trouw 30 maart). Terwijl pensioenen van Nederlanders worden verlaagd, gaan de uitgaven voor een geldverslindende vechtmachine verder omhoog. Regering, houdt de pensioenen op peil en verlaag het testosterongehalte.

Albert Kuipers Den Burg

Met verbijstering lees ik over het plan van staatssecretaris Van Bijsterveldt om de zomervakantie in het voortgezet onderwijs met een week te bekorten (Trouw, 28 maart). De leerlingen krijgen er vrije dagen voor, in plaats van lessen, en de leraren „kunnen die dagen besteden aan bijvoorbeeld cursussen of vergaderingen”! Zo creëer je natuurlijk geen extra lestijd. Ik zou er het onderwijs bijna vaarwel van zeggen. Niet vanwege de kinderen of het zogenaamd moeilijke vmbo en zijn leerlingen, die juist zo leuk zijn om mee te werken, maar vanwege dit soort ideeën die de werkdruk van vergaderingen doen stijgen, terwijl de aandacht voor het echte werk, lesgeven, vermindert.

Lieuwe van Kampen Haarlem

Steeds vaker leggen ouders hun verantwoordelijkheid bij de school. Zelfs de seksuele voorlichting wordt een taak van het onderwijs en niet van de vertrouwde omgeving thuis. (Trouw 26 maart, Klein Verslag). In plaats van meedoen aan de ’Week van de lentekriebels’ moeten leerkrachten ouders erop wijzen dat zij zo een uniek moment missen, namelijk het versterken van de vertrouwensband met hun kind.

J.J. van Heusden Wommels

In het artikel over de linkse media (Trouw, gisteren) ’markeert’ de zogenaamde tv-kenner Bert van der Veer de fans van Studio Sport als Telegraafpubliek. Dat lijkt me grote onzin. Ik kijk al zo’n vijftig jaar naar dit programma, en met mij vele miljoenen, en ik ben er zeker van dat dit geen mensen zijn die zich – vanzelfsprekend – als zodanig laten bestempelen.

Rob van Deijk Krimpen aan den IJssel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden