diepgids01dinsdag

Minarettenstrijd in Zwitserland. (FOTO AP)

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Het CDA verzet zich fel tegen permanente subsidie voor maatschappelijk nuttige banen (Trouw, gisteren). Heel opmerkelijk omdat deze partij al sinds jaar en dag dé grote steunpilaar is van een landbouw die zonder subsidie niet kan bestaan.

Gerrit KrajenbrinkDe Heurne

Een meerderheid van de Zwitsers wil een 'minaretvrij' land. De uitkomst van het referendum is beschamend en een bewijs van onvermogen om met landgenoten die een ander geloof belijden fatsoenlijk en respectvol om te gaan. Door populistische bewegingen worden medeburgers aan de kant gezet. Dit lokt de oproep uit daar geen vakantie meer door te brengen. De reactie van PVV-leider Geert Wilders was natuurlijk voorspelbaar. Hij maakt zich volslagen belachelijk met zijn pleidooi voor een minarettenreferendum in Nederland.

Dammis de Geus Zoetermeer

De Bataafse Republiek die de scheiding van kerk en staat hoog in het vaandel had staan, verbood in 1796 het luiden van kerkklokken. Godsdienst diende onzichtbaar te worden. Vreemd, de leus van de revolutie was: vrijheid, gelijkheid en broederschap. Gold die vrijheid dan niet voor gelovigen die niets kwaads in de zin hadden, maar zich door de klokken geroepen voelden om in de kerk te gaan bidden?

Ik ga de Zwitsers niet feliciteren met hun uitgesproken verbod op minaretten die dienen voor de oproep tot gebed. Ik geloof niet dat dergelijke maatregelen helpen om extremisten de mond te snoeren. Ik ben eerder bang dat het groepen mensen verder uit elkaar drijft. Dat bleek ook in 1796 en de jaren daarna. Scheiding van kerk en staat is in veel opzichten een zegen. Maar gewone mensen verbieden om hun geloof te uiten is een vloek.

G. van Dijk Maassluis

Over de kop ’Hij boer, zij vrouw, hij Serviër, zij Albanese’ (Trouw, zaterdag) had de redactie wat langer na mogen denken. Natuurlijk is Martha Kalicanin een vrouw. Maar is dat nou alles wat zij is? Net als haar man Danko werkt ze op de boerderij. Bovendien is ze kapster geweest.

Zo wordt de man weer op zijn traditionele voetstuk geplaatst; hij heeft een beroep en zorgt voor het brood op de plank.

Nicole Besselink Groningen

Ik snap volkomen de afkeer van Ine Gerritsen van het Gadhimai-festival in Nepal, waarop een half miljoen dieren worden geofferd (Brieven, zaterdag). Maar waarom wil zij dit demonstreren door geen producten uit Nepal meer kopen, met name uit de Wereldwinkel? De Nepalese regering zal van zo’n actie niet wakker liggen, maar ze treft wel de mensen die deze producten maken, in dit geval voor Fair Trade.

Voor deze producenten in Nepal maakt het enorm verschil onder goede omstandigheden en tegen een eerlijke beloning te kunnen werken. En dat zouden we dan moeten boycotten vanwege een bepaalde religieuze traditie, waartegen overigens ook in het land zelf steeds meer weerstand bestaat?

Overigens, wie zijn wij om ons zo op te stellen als we bedenken hoe in veel westerse landen vaak met dieren wordt omgegaan. Alleen is dat vaak minder zichtbaar!

Hilly Adams Soest

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden