Diepere dialoog Rome-Reformatie

DEBRECEN (EPD) - De rooms-katholieke kerk wil de dialoog met de Wereldbond van Hervormde en Gereformeerde Kerken (WARC) verdiepen. Maar er is nog een lange weg te gaan om eenheid te bereiken. Dat zei kardinaal Edward Cassidy dit weekeinde in het Hongaarse Debrecen.

Cassidy, hoofd van de pauselijke raad voor de eenheid van de christenen, was daar te gast op de assemblee van de wereldbond. Sinds het Tweede Vaticaanse Concilie (1962-1965) hebben de rooms-katholieken en de protestanten veel overeenkomsten ontdekt, aldus Cassidy. Maar de afwijkende visie op het fenomeen kerk staat volgens hem nog altijd een verdergaande toenadering in de weg.

Paus Johannes Paulus II richtte zich per brief tot de vergaderende wereldbond. Hij liet weten het vooral belangrijk te vinden dat katholieken en hervormden en gereformeerden samenwerken in Oost-Europa, omdat dat deel van het Europese continent decennia lang gebukt ging onder het communisme. “De twee soorten gelovigen moeten elkaar helpen om te herstellen van de wonden van het verleden in Oost-Europa”, aldus de paus.

Nieuwe gesprekken tussen de r.-k. kerk en de WARC staan volgens de wereldbond voor volgend jaar mei op de agenda. Zij zullen dan discussiëren over bestaande kerkopvattingen en de kerkelijke leer.

WARC-presidente Jane Dempsey Douglass benadrukte het belang van de betrokkenheid van vrouwen in de discussies van de bond. Het vraagstuk van gelijkwaardige deelname van mannen en vrouwen in kerk en samenleving is mondiaal, stelde zij, aangezien er op elk continent onrechtvaardigheden bestaan in de relaties tussen mannen en vragen. De belemmeringen voor gelijkwaardigheid zijn volgens haar niet zozeer theologisch als wel cultureel en praktisch van aard. Voor de kerk zou dat een uitdaging moeten zijn. Ze wees er in dit verband nog eens op dat in eenderde van de 208 bij de WARC aangesloten kerken nog steeds geen vrouwen kunnen worden gewijd.

Ook de protestantse kerken in Noord- en Zuid-Korea lieten van zich horen tijdens de WARC-vergadering. Zij willen zich voor hereniging van hun land inzetten en de kerkelijke samenwerking vernieuwen. Noord- en Zuid-Korea zijn één, zei voorzitter Park Yong-Seon van de landelijke Raad van Kerken van Zuid-Korea.

Na een gezamenlijk gebed voor de eenheid van Korea, dat sinds 1948 verdeeld is, omarmde Yong-Seon, onder luid applaus van de 650 gedelegeerden, de Noord-Koreaanse voorzitter van de Christelijke Federatie, Kang Young-Sup.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden