Diepe rouw om de dood van een 'levende god'

Sathya Sai Baba. Beeld ap

Hij heeft wereldwijd miljoenen volgers. In 126 landen bestaan ashrams die zijn leer hanteren. Zijn spirituele krachten worden als een wonder gezien. Maar critici noemen hem een goochelaar. Zondag overleed de 84-jarige Sathya Sai Baba in een ziekenhuis in Zuid-India.

Twee dagen lang ligt de hindoeleider opgebaard in een glazen kist in zijn geboorteplaats Puttaparthi, dat in de zuidelijke deelstaat Andhra Pradesh ligt. Duizenden bewonderaars nemen afscheid van hun goeroe. Vrijwilligers - gekleed in het wit; de kleur van rouw voor hindoes- begeleiden de bezoekers langs de kist, waarboven een levensgroot portret van de Sai Baba hangt. Op straat liggen honderden schoenen van de rouwende bezoekers. Bewonderaars staan in lange rijen te wachten.

Niet alleen zijn volgers rouwen om Sai Baba's dood, ook regeringsleiders, filmsterren, zakenlui en bekende sporters in India zijn diep bedroefd om zijn overlijden. De Indiase premier Manmohan Singh sprak in een reactie op het overlijden van zijn beroemde landgenoot van een ''onherstelbaar verlies''.

Gaven
Sai Baba was een opvallende verschijning; hij droeg altijd een oranje gewaad - de heilige kleur in India - en had een wilde bos zwart springerig haar dat het meest weg had van een Afro-kapsel. Zijn volgelingen zagen hem als een levende god.

Op 23 november 1926 werd Sai Baba als Sathya Narayana Raju Ratnakaram in een lemen hut in het dorp Puttaparthi geboren. Zijn ouders waren arme boeren. Volgens zijn volgelingen was al snel te zien dat hij buitengewone gaven had. Hij toverde bijvoorbeeld snoepjes en pennen uit lege tassen van medeleerlingen. Ook kon hij het niet verdragen dat dieren leden.

Wonderen
Op 23 mei 1940 riep de puber zich uit tot reïncarnatie van Shirdi Sai Baba. een geestelijk leraar die vele wonderen zou hebben gedaan en kort voor zijn dood in 1918 zou hebben gezegd dat hij in 1926 in een dorp in Andhra Pradesh opnieuw zou worden geboren. Sai Baba ging van school en keerde terug naar zijn geboortedorp. Daar gaf hij mensen raad en zou hij diverse wonderen hebben verricht.

Sai Baba beweerde geen verlangens te kennen. In zijn leer legde hij de nadruk op het dienen van de medemens en op de waarden waarheid, liefde, rechtschapenheid, vrede en geweldloosheid. Omdat steeds meer mensen naar Puttaparthi trokken, stichtte hij in 1950 bij het dorp de ashram Prasanthi Nilayam (verblijfplaats van de volmaakte vrede). In de loop der jaren is het spiritueel centrum steeds meer uitgebreid. Er staan nu scholen, twee ziekenhuizen en een modelzuivelbedrijf. Ook zijn er een vliegveld en een groot stadion.

Kritiek
Critici beschuldigden hem er onder meer van dat zijn vele zogenaamde wonderen goocheltrucs waren en stelden zijn claim van almacht en alwetendheid aan de kaak. Ook zouden jonge mannelijke volgelingen en studenten van door Sai Baba geleide scholen slachtoffer van seksueel misbruik zijn geweest en weigerde de goeroe daartegen op te treden.

Ook in Nederland heeft Sai Baba aanhangers. Volgens de website van zijn Nederlandse volgelingen zijn er in ons land ongeveer 25 Sathya Sai-centra.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden