Diepe gevoelens delen in het Vadercafé

Mannen voor mannen reportage Wie worstelt met het vaderschap kan hier komen bijpraten. Zonder vrouwen erbij.

MAAIKE HOMAN

"Welkom." Kleine pauze. "Mannen." Patrick Timmermans (40) kijkt de tafel rond. Hij heeft net de kaarsen aangestoken en iedereen voorzien van een kop jasmijnthee. De woonkamer van een kennis van Timmermans dient deze doordeweekse avond in Amsterdam als 'Vadercafé'. Een avond waarop mannen praten over hun ervaringen en worstelingen met het vaderschap. Zonder "kakelende vrouwen" die "voor afleiding en een andere dynamiek zorgen".

Timmermans, zelf vader van een zoon van zes en een dochter van tien maanden, richtte het Vadercafé vorig jaar op vanuit zijn coachings- en trainingsbedrijf Vader Visie. Elke maand zijn er gratis bijeenkomsten in een zaal in Amersfoort. Maar ook in Amsterdam bleek er behoefte aan 'bewust bezig zijn met het vaderschap'.

De 'cafégangers' zijn vaders met lastige puberdochters, vaders die vanwege een scheiding hun kinderen na een jaar weer gaan zien, vaders die willen leren omgaan met de emoties die loskomen bij het krijgen van kinderen, vaders die hun relatie met hun partner of kinderloze vrienden ineens drastisch zien veranderen. Moderne mannen, ondernemer, coach, goudsmid, sommige met baardje en hippe sneakers.

"Deze vaders zijn echt van een andere generatie dan hun vader. Die was vaker afwezig", legt Timmermans uit. "Vaders hebben tegenwoordig een andere rol en eisen die ook steeds meer op. Ze zorgen ook voor kinderen en willen hier bewust mee bezig zijn. Lastig is dat soms wel."

Samen zijn met andere mannen helpt dan, zegt Timmermans. Of zoals ondernemer Wouter van de Ridder, veertig jaar en vader van een zoon van 2,5 jaar en een van bijna vier maanden, zegt: "Met vaders uit mijn vriendenkring of van de voetbalclub praat ik wel over de kinderen, over de wallen onder je ogen en of ze al doorslapen, maar niet over echt diepe gevoelens. Niet over dat ik soms kwaad ben op mijn kind, of dat ik het beter wil doen dan mijn eigen vader maar dat ik soms dezelfde fouten maak."

Mannen die zich aanmelden moeten volgens Timmermans vaak wel een drempel over. "Ze vinden het een spannende stap." Dat blijkt ook uit de verhalen van de aanwezige mannen. Eén wist een jaar geleden al van het bestaan van het Vadercafé en is nu pas voor het eerst aanwezig. Pepijn Blankwater (44) heeft een dochter van 2,5 jaar en is vaker geweest. Hij komt zichzelf "regelmatig tegen in het vaderschap". "Ik vind het heel waardevol om over de kennis en ervaringen van andere vaders te horen."

Sander Gravemaker (42), vader van een zoon van negen: "Het gaat niet eens zozeer om wat er gezegd wordt, de inhoud, maar meer om de veilige plek waar mannen alles kunnen en mogen delen. We zitten hier, luisteren naar elkaar, zonder oordeel."

Omdat het nu eenmaal een avond voor mannen is, mag de verslaggeefster in kwestie er niet de hele tijd bij zijn. Timmermans legt later uit: "We praten echt over diepe gevoelens. Daar komen soms ook tranen bij kijken en ik wil dat de mannen zich vrij voelen om te praten. Het is hun avond." Voor hem zelf hebben de avonden ook nog altijd veel waarde. "Ik sta meer volwassen in het vaderschap dan toen mijn zoon geboren werd. Nu weet ik dat kinderen hun ouders echt niet bewust dwarszitten. Dat ze zo doen omdat ze om de aanwezigheid van een ouder vragen." Het ouderschap maakt van alles los, zegt hij. "Ik geef andere vaders nooit opvoedadviezen, maar laat ze wel weten: neem kinderen serieus. En: je hoeft geen perfecte vader te zijn."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden