diep31zaterdag

In Trouw van eergisteren stelt Carla Engelsman, projectleider bij zorginstelling Vilans: „Wij moeten zuinig zijn op oudere werknemers in de zorg.”

Het is mijn ervaring al heel veel jaren dat aan de ene kant 50-plussers goed zijn voor avond-, nacht- en weekenddiensten, terwijl zij aan de andere kant schamper worden aangekeken als tweede keus. Het gebeurt dat ’s avonds afdelingen alleen draaien op 50-plussers, die parttime werken. Patiënten lieten mij altijd duidelijk merken dat ze het fijn vonden ’een grijs hoofd’ aan bed te krijgen: méér tijd, méér begrip, méér ervaring! De laatste jaren krijg ik sterk de indruk dat het meer gaat om de techniek, het goed kunnen bedienen van de apparatuur (belangrijk!), dan het goed omgaan met de mens die zorg behoeft. Terwijl het telkens bewezen wordt, dat de psycho-sociale aspecten minstens zo belangrijk en effectief zijn! Juist wij, de niet jonge werknemers, hebben dat met de paplepel ingegoten gekregen.

H.C.Hemstede, verpleegkundige Doesburg

Een krappe Kamermeerderheid neigt ernaar de pensioenfondsen meer tijd te geven hun reserves op orde te krijgen (Trouw gisteren).

Wat een bestuurlijk onvermogen. We hebben er met z’n allen voor gekozen de pensioenfondsen risicovol te laten beleggen. Ik herinner me mijn machteloze woede daarover nog zeer goed. En nu gaan we de schade op de komende generaties verhalen? Er is maar één eerlijke oplossing: de pensioenuitkeringen zover verlagen tot de dekkingsgraad weer klopt.

Gerrit van der Meij Den Haag

In de krant van donderdag werden terecht kritische kanttekeningen geplaatst bij de gang van zaken rondom de behandeling van bezwaren in de gemeente Alkmaar.

De schijn van partijdigheid is inderdaad in het geding wanneer een bestuursorgaan dat zelf het besluit moet nemen, voorzitter is van een commissie. Dit is niet goed voor het vertrouwen tussen de bezwaarmaker en het bestuur. Alleen jammer dat het beeld wordt geschetst dat dit usance is bij gemeenten.

Ik ben zelf lid van enkele commissies voor bezwaarschriften met uitsluitend externe leden. Die nemen een onafhankelijke positie in en beoordelen zaken die ze behandelen objectief. In de meeste gevallen worden de adviezen ook overgenomen. Bezwaar maken tegen een gemeentebesluit is dus niet zinloos, zoals de kop van het artikel suggereert.

Okke Pol Kampen

Enige tijd geleden las ik in Trouw dat ’een probleem uit de klauwen liep’ , dat ’iemand zijn stinkende best deed’ en dat mensen ’geen poot hadden uitgestoken’ om een vrouw te helpen. Deze week las ik, dat een onderwijsmentor in Leeuwarden een ’bijna-uitvalster’ aanraadde, dat ze niet moest opgeven,omdat ze anders ’haar leven verklootte’ en dat het Groen-Links kamerlid Tofik Dibi het Marokkaanse verbod op Berbernamen ’geen reet kan schelen’.

Wat worden we zo langzamerhand een beschaafd volkje!

Jaap Reinders Delfzijl

“Jullie maken mensen dood”, verweet de Turkse premier Erdogan de Israëlische president Peres tijdens het Economisch Wereldforum in Davos. Wat doen Turkse soldaten tegen de Koerdische bevolking? Worden daar geen mensen gedood?

Piet Otter Oentsjerk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden