diep31zaterdag

Bij de artikelen en commentaren over de strafzaak tegen oorlogsmisdadiger Heinrich Boere, valt mij op dat zelfs in een christelijke krant als Trouw niet één keer het woord vergeving valt. Terwijl het ’Onze Vader’ toch duidelijk zegt: ’Vergeef ons onze schuld zoals ook wij aan anderen hun schuld vergeven’. Als de twee zonen van de door Boere geëxecuteerden ertoe zouden kunnen komen de moordenaar van hun vaders te vergeven, dan zou dat heel wat meer indruk maken dan het huidige proces. De strafzaak tegen de 88-jarige Boere heeft mijn inziens meer weg van een wraakoefening.

Truus DekkerAmsterdam

Mikkie Venema voert als anarchist actie tegen het migratiebeleid (de Verdieping, vrijdag). Met haar actiegroep Anti deportatie groep Utrecht gelooft zij niet dat Nederland en de rest van Europa overspoeld worden met migranten als ze de grenzen openzetten en alle migranten toelaten. Daar zit de fout in haar redenering. De vluchtelingenstroom is dan niet meer te stoppen, de problemen die we nu al met illegale vluchtelingen hebben lopen dan helemaal uit de hand. Voor alle duidelijkheid, als ik in een land moest leven met slechte economische omstandigheden probeerde ik ook te vluchten.

Voor het land van herkomst is dit echter geen oplossing.

G. ScholDrachten

Columnist Elma Drayer belooft dat zij zich ’gehoorzaam zal bekeren, als de wetenschap inderdaad kan aantonen dat de aarde door ons toedoen afstevent op de ondergang’ (Podium, 29 oktober). Ze stelt dat er verdeeldheid onder wetenschappers is over het klimaat. Dat is controleerbaar onjuist. Ja, op honderd klimaatgeleerden zijn er altijd wel één of twee te vinden die beweren dat de mens echt helemaal niets met klimaatverandering te maken heeft. Dat geruststellende geluid wordt doodgezwegen, meent Elma Drayer. Alweer mis. Er is juist verrassend veel aandacht voor het minderheidsstandpunt van dissidenten, provocateurs en door de fossiele energieproducenten betaalde verwarringzaaiers.

Lach gerust om die ene zonderlinge groene evangelist, die graancirkels bestudeert of met bomen praat, maar gebruik hem niet als argument om doorwrochte, gevalideerde en verontrustende studies over klimaatverandering en de rol van de mens daarbij van tafel te vegen. De enige kans om het ongelijk van de onheilsprofeten te bewijzen, is hun adviezen op te volgen.

Maurits Groen, directeur milieuadviesbureau MGMCHaarlem

Laat ik eens schrijven dat ik de bijdragen van Elma Drayer, Sylvain Ephimenco een verademing vind. Zij belichten onderwerpen op een oorspronkelijke manier. De commentaren van de hoofdredactie vind ik de laatste tijd dikwijls voorspelbaar en links geëngageerd.

Henk van LeeuwenVoorschoten

Ook al is er geen enkele aanleiding te publiceren over de PVV of over Wilders, toch aandacht aan hen besteedt. Zaterdag 24 oktober weer op de opiniepagina met een uitgebreid commentaar van Ahmed Marcouch op de al weer gedateerde oproep van Wilders voor een hoofddoekbelasting. Woensdag kwam uitgebreid een dominee aan het woord over de tegenstanders van Wilders, die volgens hem aan ’denkluiheid’ lijden. Waar komt die fixatie toch vandaan?

De Britse historicus Simon Schama schreef onlangs in de Financial Times dat westerse overheden schouderophalend reageren op de Holocaust-ontkenning door de Iraanse president Ahmadinejad. Schama was verontwaardigd. Een lezer, Harvard-promovendus, schreef daarop fijntjes dat Ahmadinejad weet dat zijn Holocaust-ontkenning onzin is, maar hij probeert westerse overheden daar te raken waar het pijn doet, en te scoren bij zijn achterban. Juist door schouderophalend te reageren wordt dat doel niet bereikt.

Zo gaat het met Wilders bijna steeds precies zo. Omdat Schama een vermaard historicus is en omdat Marcouch een bekende naam is, mogen zij hun inhoudelijke oude koek presenteren. Of denkt Trouw echt dat lezers het prettig vinden steeds over Wilders te lezen?

Kees van RavenhorstHeemstede

De Amsterdamse PvdA-bestuurder Ahmed Marcouch is teleurgesteld dat het in Nederland zo stil bleef na het voorstel van Wilders voor een belasting op hoofddoeken. Hij bracht ons bijna aan het twijfelen. Als vrouwenorganisatie hebben wij destijds bewust geen aandacht aan Wilders’ voorstel besteed. Het is een discriminerend en minderwaardig voorstel, dat in het parlement gelukkig geen enkele voet aan de grond kreeg. Wilders wilde ons op de kast jagen. Wij trappen er niet in.

Marcouch zegt nu dat hij het protest miste van geloofsgemeenschappen, vrouwen en feministes. Misschien heeft hij gelijk, en moeten wij altijd in het geweer komen als fundamentele rechten van vrouwen worden geschonden. Ons nieuwe actiemiddel is de hoofddoek. Wie solidair is met haar zusters draagt weer een hoofddoek op straat en een hoed in de kerk.

Ineke Ludikhuize, directeur Passage, christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging

McDonald’s mag een restaurant openen op de entréeverdieping onder de grond van het Louvremuseum in Parijs: Frankrijk in rep en roer (Buitenland, 24 oktober). Nu is McDonald’s eten te vet en niet lekker. maar vorig jaar oktober was de warme Louvre-lunch én oneetbaar én schreeuwende duur. Dus waar zeuren die Fransen nu over.

Hieke Snijders-BorstDen Haag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden