diep28zaterdag

Mijn complimenten voor het artikel over milieugoeroe Al Gore en zijn oproep aan heel de wereld met zijn nieuwe boek ’Our Choice’, het vervolg op ’The Inconvenient Truth’. Dit soort artikelen geven inzicht en hoop. Mede doordat Henk Steenhuis de politiek commentator Garry Wills erbij haalt die de schaduwstaat in Amerika, The National Security State, beschrijft. Misschien mag ik nog aanvullen dat er een enorme CO2-reductie te winnen valt gezien alle oorlogen die nog steeds gevoerd worden. Mits op dat gebied ook ons verstand zegeviert (de wapenindustrie wordt alsmaar ’uit de wind’ gehouden).

Geertje KuipersCulemborg

In Trouw van gisteren hield ’Mister Kernenergie’ André Versteegh een warm pleidooi voor het toepassen van deze energiebron. Jammer is het dat de nadelen zo weinig ter sprake kwamen. En waarom geen aandacht besteed aan de situatie die ontstond rondom de Klokkenluider van Petten? Dit zal hem toch niet ontgaan zijn?

Jaap CornelissenErmelo

Met instemming heb ik het manifest van 40 predikanten en kerkelijk werkers uit Twente gelezen over de islam. Jezus heeft tijdens zijn leven nooit iemand afgewezen. Daarom is het zo jammer dat in een reactie op dit Manifest er door lezer Koops (Trouw, donderdag) wordt gereageerd op een manier die voor mij schokkend is. Zich beroepend op de Nederlandse Geloofsbelijdenis van 1536 veroordeelt hij de Islam, Allah is een instrument van Satan. Ik denk dat wij als christenen al onze handen vol hebben om Jezus te volgen. Ik kom daarin dagelijks tekort. Daarom moeten wij niet de ander de maat nemen.

K.G. van LeeuwenHengelo

Wat een ordinaire scheldpartij van brievenschrijfster Bianca Behr (Trouw, gisteren). Zonder enige onderbouwing of nuance vergelijkt ze PVV-stemmende christenen met nazi’s en moordenaars. Natuurlijk zijn er vraagtekens te zetten bij het christelijk karakter van deze partij; denk aan het schrappen van het verbod op godslastering en het openstellen van winkels op zondag. Waar mevrouw Behr echter voor het gemak aan voorbijgaat, is dat de PVV - als enige partij naast de SGP - opkomt voor het eerste gebod: ’Gij zult geen andere goden voor Mijn aangezicht hebben’. Want hoe je het ook wendt of keert: de islam blijft een afgodsdienst en alleen daarom al onverenigbaar met, en een bedreiging voor het christelijk geloof. Zolang de andere twee christelijke partijen weigeren dat onomwonden uit te spreken, zal de PVV daar garen bij blijven spinnen.

Jeroen LangelaarBoskoop

Het is om verdrietig van te worden, hoe sommige theologen en predikanten de PVV van Geert Wilders zien als een aanvaardbare partij voor christenen (Trouw, donderdag). De fobie die Wilders ten opzichte van de islam hanteert is kwetsend voor alle moslims die van goede wille zijn en discriminerend en voor een ieder die zijn naaste als zijn medemens beschouwd. Als je net als de PVV tegen een verenigd Europa bent, als je vindt dat er geen immigranten meer in Nederland mogen komen, als je voor afschaffen van het poldermodel bent, dus tegen overleg, als je voor stopzetting van ontwikkelingshulp bent, dan heb je volgens mij niets meer in christelijke organisaties en kerken te zoeken.

Gijs WildemanZeist

Door de Tweede-Kamerfracties van CDA en SGP is een motie ingediend volgens welke ’nieuwe Nederlanders’, die een inburgeringscursus volgen, ook het Wilhelmus moeten kennen (Trouw, 26 november) Migranten ’behoeven niet alle zestien coupletten te kennen’. Hoezo zestien? Het Wilhelmus telt maar vijftien coupletten. Ik zou zeggen: laat eerst maar eens de indieners van de motie zelf de inburgeringscursus gaan volgen, dan de ’oude Nederlandse’ helden van ons nationale voetbalelftal, en dan de ’nieuwe Nederlanders’. In die volgorde.

Willem AantjesUtrecht

Tot deze week (Trouw, woensdag) was ik onbekend met het zinloos dierenleed in Nepal. Ik kan me geen god voorstellen die dit van mensen vraagt. Als consument van Fairtrade producten en als klant van de Wereldwinkel zal ik geen producten uit Nepal meer kopen.

Ine GerritsenPoortugaal

Joyce Outshoorn maakt zich terecht zorgen om de mantelzorgers (Trouw, 27 november). Vaak mensen, zelf in de VUT of al gepensioneerd, die deels ’versleten’ zijn en nog voor hun ouders moeten zorgen. Een aantal is al overbelast en dat wordt voor de generatie tussen de 60 en 70 jaar alleen maar erger in de toekomst. Er wordt aan ze getrokken met een lokprijs als gastouder, ze moeten tot hun 67ste blijven werken, ook nog voor hun ouders vanin de 80 zorgen en veel vrijwilligerswerk opknappen. Je vraagt je af of er niet eens nagedacht moet worden over een generatiebeleid bij de regering in plaats van hap snap weer een taak voor hen te bedenken.

Henk KraaijenbrinkBorne

Uw redactioneel commentaar op de AOW-kwestie in Trouw van 25 november miskent de feiten. Trouw prijst het kabinet, omdat het de zware beroepen wil ontzien en voor passende banen voor ouderen wil zorgen. Dit is naïef. Er is vooralsnog niets geregeld en het is zeer de vraag of bedrijven hiertoe bereid en in staat zijn. Voor al die mensen die noodgedwongen eerder moeten stoppen met werken zal het kabinetsplan dan ook vooral een ordinaire bezuiniging betekenen. Dit is asociaal en daarom is het terecht dat de FNV zich hiertegen blijft verzetten.

DierenJan Verhoeven

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden