diep27zaterdag

In zijn column (23 februari) sprak Sylvain Ephimenco er zijn verbazing over uit dat het Nederlandse publiek met nonchalance op de de ontbinding van Balkenende IV reageert. Hij ziet woede noch verontwaardiging en ‘geen besef dat Nederland zich steeds verder van de internationale gemeenschap isoleert.’ Mij dunkt dat er juist véél woede, verontwaardiging en frustratie over de Haagse toestanden heersen. Maar misschien is wensdenken van mij, verontwaardigde en beschaamde burger, die niets liever wil dan aansluiting zoeken bij de internationale gemeenschap, welke die ook moge zijn.

A. LammersOtterlo

De premier poogt als staatsman over te komen door te zeggen dat hij niet gaat ’zwartepieten’. Waarom zie, hoor en lees ik dan al dagen achtereen dat Balkenende de PvdA allerhande verwijten maakt? De rol van CDA’er wint het van de rol van premier. En dat is al jaren zo. De spindoctors van het CDA draaien overuren om de schuld van de val van het zoveelste kabinet-Balkenende een andere partij in de schoenen te schuiven. Balkenende zou eens naar zichzelf moeten kijken. Maar hij geeft liever anderen de schuld.

Pieter SilooyHuizen

Als grootste partij zou je denken dat het CDA log en onwendbaar is. Maar de partij heeft als geen ander de kwaliteit om in te spelen op veranderde omstandigheden, zonder dat de basisprincipes in het geding komen. De wereld ziet er anders uit dan bij het aantreden van het kabinet (22 februari 2007). Het CDA kan die ontwikkelingen mee laten wegen. Juist van Bos zou je toch verwachten dat hij weet dat er tal van mondiale veranderingen bestaan, die aanleiding geven tot aanpassing van opvattingen. Niets bleek minder waar. Gelukkig heeft het CDA dat begrip wél. Wendbaarheid als onderscheidend kenmerk van actuele politiek.

Jan de VisserMaassluis

Trouw heeft naar mijn mening niet begrepen wat de echte oorzaak van deze crisis is: met het CDA is het niet mogelijk samen te werken. In feite wil het CDA in welke combinatie dan ook, alleen maar het eigen beleid uitvoeren en geen ruimte geven aan het beleid van de partijen waarmee men een regering vormt. Balkenende heeft nu wel bewezen niet in staat te zijn een bindende premier te zijn. Bos had groot gelijk dat hij niet verder kon gaan.

Hans MulRotterdam

De reacties naar aanleiding van de kabinetscrisis zijn wel heel erg pro-Bos. Hij heeft z’n rug gehouden, op hem kun je bouwen. Maar is dat wel zo? Is het niet veel meer starheid van PvdA-beleid in een veranderende wereld ? Bos heeft destijds gejuicht toen Obama aantrad. Nu, als Amerika ons nodig heeft, laat hij hem vallen. Is het ook geen lafheid van Bos om weg te lopen voor de financiële en bezuinigingsproblemen die er nog aankomen? Hij verkiest partijpolitiek boven landsbelang. En nu zit hij, met een riante wachtgeldregeling als ex-minister thuis. Hij heeft voldoende tijd om de verkiezingen voor zijn partij voor te bereiden. Jan-Peter Balkenende en de overige leden van CDA- en CU-huize mogen het werk verder doen. Ik vind dat laf en weglopen voor verantwoordelijkheid.

Leen StoutElst (Gld.)

Nederland is Polderland bij uitstek en regeringen zijn gelukkig altijd coalities. Waarom zou de kiezer daarover geen uitspraak mogen doen? Dat kan als er ’stemhokhervormingen’ worden doorgevoerd: niet meer stemmen op een partij, maar op een coalitie. Zo krijgt de kiezer meer invloed op de vorming van een kabinet. Vooraf is dan al duidelijk met wie partijen willen samenwerken. De kiezer kan nu stemmen op, bijvoorbeeld, VVD-PVV-CDA (lijst 1), VVD-D66-Groen Links-PvdA (lijst 2), PvdA-VVD-CDA (ijst 3), PvdA-Groen Links-SP-D66-CU-Dierenpartij (lijst 4), etc. De zetels van de Tweede Kamer worden verdeeld op basis van percentages: een stem op lijst 1 betekent 33 1/3 procent van die stem voor de drie partijen, een stem op lijst 2 levert 25 procent van die stem op. De coalitie met de meeste stemmen mag formeren.

Hein WalterAlmere

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden