diep27zaterdag

In Antwerpen is een probleem ontstaan omdat scholen zelf mogen bepalen hoe ze omgaan met hoofddoeken op school. De meeste scholen stelden, naar Frans voorbeeld, een verbod in, maar de school die mensen vrijliet wordt overspoeld door leerlingen mét hoofddoek. Een lastig probleem. Maar het commentaar van Trouw weet de oplossing: men had één lijn moeten trekken, en wel de Nederlandse lijn. Nu worden de moslims weer getroffen. Die krijgen een hoofddoekverbod opgelegd. Och arme.

Mij lijkt het beter als men ophoudt de moslims slachtoffer te noemen. De problemen worden veroorzaakt door groepen die hun geloofsovertuiging nadrukkelijk willen uitdragen, niet door een schoolbestuur.

Theo HaffmansUtrecht

Als ik al die assertieve jonge moslima’s om mij heen zie, lijkt mij dat de hoofddoek voor hen geen onderwerping is aan mannen of regels, maar aan hun god. Net zoals ik met het kruisje om mijn nek wil laten zien dat ik mijn leven aan Jezus heb gegeven,een uiting waar zelfs de meest uitgesproken atheïsten en feministen in mijn omgeving nooit bezwaar tegen hebben gemaakt. Mijn zichtbare ’fundamentalisme’ (als christen) heeft me ook nog nooit onder verdenking van terrorisme gebracht. Verstaan velen misschien onder ’integreren’ ook het overnemen van het uitdrukkingsloze Hollandse uiterlijk?

Marieke van der Wekken-van BuyteneDen Haag

Er komt geen rechtszaak tegen ’junkenmoeder’ Nora Storm, meldt Trouw woensdag. Jarenlang heeft men op de Coolsingel niet naar de verslaafde medeburger omgekeken. Door toedoen van Nora Storm en haar medewerkers ontstond werkvoorziening en opvang, via het door haar opgerichte uitzendbureau voor harddrugsverslaafden Topscore. Maar dan blijkt er in 2007 onhandig boekgehouden te worden en is de gemeente er als de kippen bij om Topscore over te nemen en het OM in te schakelen. De gemeente Rotterdam moet zich schamen. Mensen als Storm zijn de werkelijke vechters in deze samenleving.

Ria van Tol Capelle a/d IJssel

’De schizofrene houding van Nederland schaadt Gaza’, schreef Jan Gruiters, directeur van het IKV en voorzitter van United Civilians for Peace (UCP) in een opiniestuk. Het is fijn dat Gruiters vrede wil stichten, maar soms kan dat alleen met geweld. In Gaza is vrede pas mogelijk als Hamas is verjaagd, met geweld, net zoals als de taliban uit Afghanistan verjaagd worden. Het is goedkoop om Israël steeds weer de schuld te geven. Israël is het echte probleem helemaal niet, net zomin als daar de oplossing zit. Het lijkt me goed dat het IKV zich eens gaat bezighouden met oplossingen voor bijvoorbeeld Darfur. Hopelijk worden de PKN en andere kerkgenootschappen wakker en stoppen ze hun subsidies aan het IKV.

Kees van WijngaardenDordrecht

Ik, een van de vrouwen in de column van Elma Drayer (die ’met het verstandige schoeisel, de verstandige fiets en de verbeten blik’) ben inderdaad het struikgewas ingedoken om de rattendozen weg te halen die de GGD daar had geplaatst. Jammer dat zij onze actie als decadente gekte bestempelt. Wat is er decadent aan om dierenleed –ook van ratten– tegen te gaan? Weet mevrouw Drayer wel hoe rattengif werkt? Je bloedt er langzaam inwendig door dood. Niet alleen de ratten worden hier op een gruwelijke manier slachtoffer van, maar ook de dieren die de ratten opeten. Een bruine rat is een normale inwoner van de stad. Het klopt dat een rat ziekten kan overbrengen, maar de kans dat een rat dat op een mens zal doen is klein. Wat betreft onze kritiek dat de GGD op slinkse wijze geld verdient aan rattenbestrijding: de GGD weet al jaren dat het vangen en doden van dieren niet helpt omdat de open plekken snel worden ingevuld door nieuwe dieren. Toch gaat de GGD door: de opdrachten leveren geld op.

Sandra van de Werd, comité DierennoodhulpAmsterdam

Boris Dittrich van Human Rights Watch riep vorige week zaterdag de homoseksuelen op tot ’inschikkelijkheid’. Hij schrijft dat sinds de invoering van de wet gelijke behandeling nooit duidelijk is geworden wat de ’bijkomende omstandigheden’ zijn op grond waarvan bijzondere scholen homoseksuelen kunnen weren. Ze staan echter gewoon in de Memorie van Toelichting van het wetsvoorstel staat (TK 22014, nr. 3, februari 1991). Een bijzondere school mag, wel een leraar weigeren „als voor die functie nodig is dat de betrokkene – ook blijkens zijn of haar gedragingen – de tot die grondslag te rekenen seksuele moraal onderschrijft”, maar niet een leraar weigeren vanwege het „enkele feit van een gerichtheid”. Een paar bladzijden verder staat wat inhoudt: „de gerichtheid in seksuele en liefdesgevoelens, -uitingen en relaties”.

Inderdaad, zó krom is die wet: zo’n school mag een lerares niet weigeren vanwege een relatie met een vrouw, maar wél omdat zij weigert te onderschrijven dat ze in zonde leeft.

Hetzelfde geldt trouwens voor een heterolerares die ongehuwd met een man samenleeft – in zo’n geval is ontslag op grond van Europese regels zelfs al langer verboden, maar ook dan biedt de ’enkele feit-constructie’ scholen een sluiproute.

Gea ZijlstraUtrecht

Bij het zien van de foto van de voetballende Iraanse vrouwen, op de voorpagina van vrijdag, dacht ik: wat zullen zij het warm hebben. En deze foto bewijst volgens het bewind dat er niets aan de hand is in Iran? Het zal pas goed zijn in Iran, als de vrouwen mogen voetballen in korte broek, een T-shirt met korte mouwen en hun haren wapperend in de wind.

Jenny Muilwijk Purmerend

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden