diep23zaterdag

Schuttorf. (FOTO WERRY CRONE, TROUW) Beeld
Schuttorf. (FOTO WERRY CRONE, TROUW)

’Ik wilde helemaal niet naar Berlijn”, vertelt Els Bolkestein, operazangeres. Maar in 1969 – ze was al een internationale diva – kreeg ze een aanbod om eerst als gast en vervolgens in vaste dienst bij de Komische Oper in Oost-Berlijn te komen werken. Bij dat gerenommeerde theater zaten ze verlegen om een ’dramatische sopraan’. „Dat doe ik het liefst: emoties uitdrukken.”

Ze kwam in een ’operaparadijs’ terecht. „Er werd zo serieus gewerkt, zo professioneel. En het publiek was heel dankbaar, vaak tot tranen geroerd, ze vergaten even dat ze in de DDR maar tweederangsmensen waren.”

Zelf was ze eersterangs, kon vrij reizen en trad ook op in West-Duitsland. „Met politiek hield ik me niet bezig.”

In 1978 trouwde ze met de bedrijfsarts van de Komische Oper, Carl-Albert Behrmann. „De Komische Oper was een politiekvrije ruimte”, bevestigt hij. Tot in de jaren tachtig. Toen namen partijgetrouwe intendanten de leiding over. „Ik mocht niet meer optreden, alleen nog lesgeven”, vertelt Bolkestein. In hun Stasi-dossier staat dat ze van spionage werden verdacht.

Eind jaren tachtig vestigden ze zich in West-Berlijn. Ze bouwden een huis met studio aan de rand van de stad. Daar wonen ze nu nog en geeft Bolkestein, nu 76 jaar oud, nog altijd zangles. Maar echt Duits is de geboortige Amsterdamse nooit geworden. „Tja, ik heb de hongerwinter van 1944 meegemaakt. Die laarzen en die overvalwagens – dat blijft je bij.”

Ze woonde lange tijd aan de sjieke allee Unter den Linden. „Elke donderdag marcheerden daar de wachtsoldaten. Heel onaangenaam. Ik heb veel op de Duitsers aan te merken, ze zijn zo afstandelijk, ze hebben het een beetje achter de ellebogen.”

Volmondig geeft ze toe dat ze vaak heimwee heeft. „Twee keer per jaar overwegen we om naar Nederland te verhuizen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden