diep23donderdag

87 Een passage uit de korte beschouwing ’Kerstfeest zonder religie’. Van wie?

Wij moeten zuinig zijn met de weinige hoogtijdagen, die ons nog resten. Het is heel makkelijk om die ook nog opzij te schuiven, maar we krijgen er niets voor terug. Het leven wordt voortdurend vlakker en die paar pieken van Pasen en Kerstmis zijn in dat polderlandschap een verademing. U zult zeggen: dat is een zuiver menselijke overweging, die met religie niets te maken heeft. Precies, maar dat is ook mijn bedoeling. Ik weet immers niet wie dit leest. Misschien zijn daar duizenden bij, voor wie de religieuze achtergrond van zulke feesten weinig betekent en die wil ik niet in de kou laten staan.

a) Kees Fens; b) Anton van Duinker-

ken; c) Godfried Bomans

88 Welke zeventiende-eeuwer schreef :

O wat zon is komen dalen / In de maagdelijke schoot! / Ziet, hoe schijnt ze met haar stralen / Alle glansen doof en dood. / Ai hoe schijnt dit hemels kind, / Aller zielen licht en hoeder, / Zon en maan en sterren blind, / Uit de schoot der zuivre moeder!

a) Jan Luiken; b) Joost van den Von-

del; c) Jacobus Revius

89 Wie schreef, omstreeks 1930, ’Kerst-

mis’, met deze regels:

Er is een beving door ’t heelal gegaan. / God heeft het vaste middelpunt verschoven. / De hemel kwam rondom Maria staan / En daarom vlogen de engelen van boven. / Zij hield het Kind vast in haar arm gebogen / En toen het schreide heeft zij het ontdaan / En moede in haar nog vreemden schoot getogen.

a) Willem de Mérode

b) Muus Jacobse

c) Jan H. de Groot

Oplossing onder de kruiswoordtest.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden