diep22zaterdag

Eindelijk gaat de inspectie ingrijpen in de gezondheidszorg. Natuurlijk moet er goed worden gekeken naar elke situatie, en de Zweedse band kan ook een goede oplossing zijn. Maar er is vaak misbruik van andere vrijheidsbeperkingen. Daar zijn dan vaak de medebewoners (ongewild) de dupe van.

Onze zoon woont in een instelling en heeft een verstandelijke beperking. Hij heeft niet echt maatregelen nodig. Twee jaar geleden kwam er een nieuwe bewoner bij hem op de groep, die wel veel vrijheidsberperkingen heeft. De deuren gingen op slot, alles vergrendeld, zelfs voor een toiletgang moest de deur van slot.

En dan begin je als ouders de strijd met de groepsleiding. Hij leeft nu met een sleutel op zak en kan daar aardig mee overweg, maar als ouders ervaar je het vaak als een gevangenis! Groepsleiding vind het vaak heel gewoon, en snapt vaak niet wat het voor ouders betekent. Vóór deze bewoner op de groep kwam wonen, is ons niet verteld wat de gevolgen waren, daar kom je dan wel op een rotmanier achter. We hopen dat de inspectie vaart maakt met de maatregelen en de controle, dan is er hoop voor een grote groep mensen die hier niet voor hebben gekozen, maar er wel dagelijks mee te maken hebben.

Cobi Haag Leerbroek

In 1956 was kroonprinses Beatrix, anders dan anderen toen, vanaf haar 18de verjaardag meerderjarig. Zij had moeten opvolgen, indien koningin Juliana haar steun en toeverlaat Greet Hofmans niet had willen opgeven, terwijl het kabinet de toestand aan her hof onaanvaardbaar was blijven vinden (waarom eigenlijk?) Maar Beatrix, die haar vader in al zijn manipulaties volgde en steunde, kondigde aan dat pertinent te zullen weigeren.

Zo heeft koningin Juliana de prijs voor het behoud van de constitutionele monarchie moeten betalen, zowel publiek als privé. En die prijs is onvoorstelbaar hoog geweest.

Gerard Aalders vraagt zich in Podium van 15 november af welk belang Beatrix heeft bij het recente boek van Cees Fasseur, waarvoor zij hem als enige toegang heeft verleend tot het koninklijk archief. Het antwoord ligt voor de hand: ten koste van haar door de Nederlanders zeer gewaardeerde en geliefde moeder veegt ze haar straatje schoon.

Hieke Snijders-Borst Den Haag

Volgens de nieuwe minister Eberhard van der Laan is hij ’in een gespreid bedje gekomen dat alleen maar een beetje opgemaakt moet worden’ (Trouw 20 november). Ik geloof daar nul komma nul van en vind dat hypocriet. Als dat zo is, waarom moest Ella Vogelaar dan op een smakeloze manier en volkomen onterecht het veld ruimen?

Zij had dat bedje dan toch wel kunnen opmaken? De bedoeling is dat Eberhard van der Laan het bed eerst afhaalt om het dan opnieuw op te maken om er dan in te kunnen liggen. Ze kreeg toch een dikke onvoldoende in het integratiedebat?

Omdat ze probeerde evenwicht aan te brengen tussen benoemen en bouwen,tussen strengheid en rechtvaardigheid in het integratie-debat.

Wat is daar mis mee, met name in een partij die socialistisch heet?

Jan van Drie Oss

Het is Stolp gelukt! Het vrouwenclubje heeft massaal zijn naam ingevuld. Wel 12 stemmen en daarmee is Neerlands toptheoloog gekozen. Als slechts 150 lezers, die de weg kwijt zijn, hun eigen dominee opgeven, maak je de uitslag met aplomb bekend. Stolp 12, van de Beek 7, Borgman 4.

Rieks Hoogenkamp Zuiderwoude

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden