diep21zaterdag

De snerende aanval van Wilders op premier Balkenende noopt mij tot een reactie. Jan Peter Balkenende is in staat om met extra bezieling het kabinetsbeleid uit te leggen aan het Nederlandse volk, ondanks de club van Wilders, die hem steeds weer op een denigrerende manier onderuithaalt. De PVV heeft zichzelf gisteren opnieuw in een politiek isolement geplaatst, gezien de reactie op de uitslag in Brussel. Wilders neemt nu openlijk afstand van het CDA. Ik had liever gezien dat het CDA vanuit zijn gedachtengoed, de strijd voor het behoud van een solidaire samenleving zonder uitsluiting, eerder kleur had bekend door zelf te verklaren een coalitie met de PVV uit te sluiten. Het is nog niet te laat, ten aanval dus.

Dammis de GeusZoetermeer

Small is beautiful is een credo voor natuurliefhebbers. Ook GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi heeft daar last van. In een opiniestuk (Podium, 16 november) stelt hij de mechanisatie van de visserij verantwoordelijk voor de wereldwijde afname van biodiversiteit, overbevissing en verdere schade aan het milieu. Dit is feitelijk onjuist. Goed voorbeeld is de Nederlandse makreelvisserij, een pelagische visserij – in de hogere lagen van het zeewater, voornamelijk op scholen vis – die plaatsvindt met grote schepen, goed beheerd wordt en minimale negatieve effecten heeft voor bestand en milieu. Die is MSC gecertificeerd. Daarnaast wordt 85 procent van de Nederlandse pelagische vangst geëxporteerd naar ontwikkelingslanden als Nigeria en Ghana. Daar draagt die bij aan voedselzekerheid, een onderwerp dat hoog op de agenda staat gedurende de VN-voedseltop. Mechanische visserij kan dus goed zijn voor het milieu én de mens.

M. Kraan, Productschap VisRijswijk

De Palestijnen overwegen een onafhankelijke staat uit te roepen, meldt de krant woensdag. Maar wat heeft een lezer aan het stukje met de kop ’Loze roep om Palestijnse staat’? De lezer met weinig historische achtergrond zal Israël als de kwaaie pier beoordelen, zie zinsnedes als ’Pas als Israël akkoord gaat met zo’n staat’ en ’Israël was alvast furieus’. De lezer met voldoende historische achtergrond zal zich ergeren aan de eenzijdige voorstelling van zaken. Voor alle duidelijkheid: er is allang (1923) zo’n Palestijnse staat: Oost-Palestina = Trans-Jordanië = het huidige Jordanië, zo’n kleine driekwart van het voormalige Britse mandaatgebied Palestina. Tweezijdige berichtgeving is geboden bij kwaliteitsjournalistiek.

P.J. Westerdijk Vlaardingen.

Blijkbaar wordt er nu door politici weer gepraat over steun aan kranten. Al in december 1967 heb ik in de aula van de universiteit van Amsterdam met professor Rooij, toenmalig hoogleraar massacommunicatie aan de UvA en voormalig hoofdredacteur van de NRC, gedebatteerd over overheidssteun aan kwaliteitskranten. Rooij was daar toen tegen, hoewel hij later een vorm van steun aan kranten bepleitte. En nu praten politici en kranten er weer over. En in die 42 jaar is er hoegenaamd niets gebeurd om van overheidswege de instandhouding van kwaliteitskranten te bevorderen. Iedereen bewijst lippendienst aan het belang van een goede pers, maar daar blijft het bij. En telkens moet ik het argument horen dat overheidssteun de onafhankelijkheid van kranten de nek zou omdraaien. Een argument zonder enige bewijskracht, 42 jaar geleden en dat is nog steeds zo.

A.G. van VijfeijkenEersel

Hulde voor het promotieplan van de Fietsersbond om meer mensen op de fiets te krijgen (Podium, 19 november). Eén van de aanbevelingen is het aanleggen van goede infrastructuur en daar wordt bijna het gehele artikel aan gewijd. In Rotterdam zie ik dat er inderdaad snelle fietsroutes zijn of worden aangelegd en daar maak ik ook dankbaar gebruik van. Maar daarmee krijg je de automobilist niet op de fiets. Het grootste probleem is zijn mentaliteit. Elke dag als ik met mijn kinderen naar school fiets, zie ik onderweg talloze mensen in de auto stappen die hun kinderen een paar kilometer verderop droppen bij school. Drie keer raden hoe deze kinderen later op hun beurt hun kinderen weer naar school zullen brengen?

René Stolk, Rotterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden