diep21zaterdag

Onze zoon Jeroen werd in 2004 doodgeschoten tijdens de vredesmissie in Irak. Hij was marechaussee. Mijn familie was vanaf dat moment ook ’publiek bezit tegen wil en dank’, zoals beschreven in het gelijknamige artikel over buitensporige en onzorgvuldige media-aandacht voor slachtoffers, gisteren in Trouw.

Vanaf het eerste moment waren de media overal: voor de deur om ons en bezoek lastig te vallen met onnozele vragen, in het dorp om vooral te vragen naar de ’bekende weg’. Telefonisch werd je gevraagd of je antwoord wilt geven. Bij ontkenning bleven ze doorzeuren. Er werd zelfs gefilmd en er werden foto’s gemaakt bij de uitvaart.

Toen wij daar over klaagden bij defensie en gemeente werd er gezegd dat openbare ruimtes voor iedereen toegankelijk zijn. Klagen bij de betreffende krant of zender had geen zin, men reageerde niet eens.

Kortom , je bent vogelvrij.

Wij hoopten hier na een tijdje van verlost te zijn. Maar het gebeurt nog steeds. Ook al geef je te kennen dat je niet mee wilt werken, veel journalisten blijven het proberen. Vooral nu met het onderzoek rondom de besluitvorming tot missie naar Irak. De media begrijpen, of willen niet begrijpen, wat voor impact dit op ons heeft.

Iedere keer krijg je weer een dreun. Ik ben tot de conclusie gekomen dat men behoorlijk lijdt aan beroepsdeformatie. Koste wat kost je nieuws binnenhalen en scoren. Ik denk dat de meeste nabestaanden niet op de hoogte zijn dat ze met klachten terecht kunnen bij de Raad voor de Journalistiek. Maar of dat helpt?

Greet Severs Zoelmond

Negenhonderd kinderpornozaken blijven onbehandeld op de plank liggen. Volgens hoofdcommissaris Welten lopen alleen al in Amsterdam 1700 veroordeelde criminelen vrij rond. In heel Nederland naar schatting 50.000. Subsidiefraude, mismanagement, zelfverrijking, medische blunders, gerechtelijke dwalingen en belangenverstrengeling blijven onbestraft.

Maar, beste burgers, wanhoop niet, er gloort hoop aan de horizon.

De overheid recht zijn rug, balt zijn vuist en toont zijn tanden. Tijdens carnaval zullen onze wetshandhavers, gehuld in slinkse vermomming, er op toezien dat het rookverbod in de horeca gehandhaafd blijft. Bij overtreding liggen torenhoge boetes in het verschiet.

Het recht zal zegevieren. Een driewerf hoera en een welverdiend alaaf!

Frank Orlemans Tiel

Alles moet worden uitgedrukt in financiële waarden. Er is nu zelfs een hoogleraar zorgeconomie. Uit de verkorte versie van de oratie van Marcel Canoy is af te leiden dat het dieptepunt nog niet is bereikt. Uit zijn opiniestuk in Trouw van afgelopen dinsdag spreekt geen betrokkenheid met het verzorgen en helpen van zieken. Alles wordt vertaald in financiële prestaties.

Hij stelt: „Vroeger waren sommige ziekenhuizen namelijk ook niet best, maar we wisten dat niet.” Ik vraag me af hoe Canoy dat kan beweren. Heeft hij daar achteraf bewijzen bij gezocht?

Er wordt zelfs gedacht dat een faillissement wel verfrissend is. Je zal als patiënt maar in zo’n ziekenhuis liggen of als arts of verpleegkundige daar werkzaam zijn. Er is maar één ding van belang: hoe ervaren de patiënten de zorg die zij ontvangen. In de zorg moet helpen en verzorgen centraal staan: artsen en verpleegkundigen moeten vanuit die gedachte trots kunnen zijn op hun werk.

Albert Oosting Veendam

Of Adolf Hitler zich bij het diner als een varken gedroeg, verandert geen zier aan ’s mans reputatie. Wat mij stoort is dat Trouw eergisteren op grond van een document van notabene één anonymus ’wetenswaardigheden’ ventileert die van geen belang en aantoonbaar onjuist zijn. Hitlerkenners als Bullock, Evans, Haffner en Tollund zijn het erover eens dat Hitler privé best wist hoe het hoorde en zich daarnaar gedroeg.

Zijn slechtste gewoonte aan tafel was zijn passie voor ellenlange (en braaf genotuleerde) monologen die met hem tafelen tot een slaapverwekkende beproeving maakten. Over ’niet in gesprekken mengen’ gesproken!

Jetse Bos Den Haag

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden