diep20zaterdag

Ik ben het eens met pedagoog Kees Bakker in zijn advies naar aanleiding van de moord op Milly Boele. Wij hebben onze kinderen ook altijd geleerd dat ze als ze alleen thuis zijn de deur niet open doen voor vreemden. In het geval van Milly had dat niet geholpen. Maar wat onze kinderen ook hebben geleerd is te vertrouwen op hun gevoel. Als iets niet goed voelt, dan maak je dat je weg komt. Je gaat gillen, krijsen en schreeuwen en je rent weg.

Arine VisserDe Meern

Nu meenden we het ei van Columbus ontdekt te hebben met de constatering dat vooral het celibaat tot kindermishandeling leidt en gebeurt dit. Een niet-celibataire vertegenwoordiger van de sterke arm der wet vermoordt een 12-jarig kind. Daarbij blijkt ook nog eens dat de kerk niet het enige instituut is dat de vuile was zo lang mogelijk binnen houdt door niet te melden dat een buurman had aangebeld bij Milly Boele terwijl de informatie dat het om de bewuste buurman ging toen al bekend was.

R.G.W. HamersLandgraaf

Als automobilist kan je geld verdienen door de spits te mijden (Trouw gisteren). Ik ben erg benieuwd hoeveel geld ik dan kan verdienen. Ik mijd al mijn hele leven lang de spits, omdat ik geen autobezitter ben. Het maandelijks budget dat wordt toegewezen is mij dan ook zeer welkom.

J.RavensbergUtrecht

Nu kilometerheffing het niet lijkt te gaan halen, rest de combinatie van verhoging van de accijns en filemijden. Beide hebben bewezen goed te werken en zijn eenvoudig en snel in te voeren en kosten ook nog weinig.

Geert KlaassenRenkum

Abt Notker Wolf maakt zich zorgen over de vrijheid van kinderen in een homohuwelijk (18 maart). Hij suggereert dat we ’problemen’ krijgen met deze kinderen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen uit man-man of vrouw-vrouw-relaties in elk geval niet vaker homo of lesbisch zijn dan kinderen uit heterorelaties, wel dat ze iets vaker experimenteren (zie bijv Luk Gijs, Seksuologie, 2004). Dus als dat de ’problemen’ zijn waar de Abbas Primas op doelt, kan hij gerust zijn. Ik denk dat Wolf zich meer zorgen zou moeten maken over de onvrijheid van kinderen die opgroeien in een liefdeloze relatie.

Marcel ZijlstraAmsterdam

Filosoof Ger Groot vraagt zich in zijn column van 18 maart af waarom we zo hysterisch doen over misbruik. Ook in zijn jeugd is hij bijna slachtoffer geworden van seksueel misbruik. Het viel voor hem gelukkig allemaal wel mee, zo begrijp ik. Dan heeft hij geluk gehad. Want met zijn hele verhaal bagatelliseert hij de omvang van schade die aangericht kan worden bij mannen en vrouwen door wat hen is aangedaan.

Een aantal jaren geleden heb ik vrouwen pastoraal begeleid in het kader van seksueel misbruik. Als hierbij ook de godsdienst in het geding komt, kan dat dubbel zo zwaar wegen. Wat te denken van een vader (pleger) die jaren later tegen zijn dochter zegt: „Ik weet dat God de Vader in de hemel mij vergeven heeft, dan zul jij tenminste mij moeten kunnen vergeven.”

Het is goed dat verhalen van misbruik meer en meer naar buiten komen, er naar geluisterd wordt en hulp geboden kan worden.

Hannie Blonk-GuleijKrommenie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden