diep20zaterdag

Dat was lachen met Erica Terpstra, die duidelijk aangeschoten vanuit de Radio 538-studio in Vancouver de Olympische Spelen becommentarieerde (tv-rubriek, donderdag). Alcohol en topsport zijn inderdaad geen ideale combinatie. Wordt het daarom niet hoog tijd om dat vreselijke Holland Heineken House van een andere naam en sponsor te voorzien? Lijkt me een mooie taak voor Terpstra om dat te organiseren.

Jan GoossensenDen Haag

Eén ding zou ik willen toevoegen aan Elma Drayer (donderdag) over seksueel misbruik. Mensen vragen vaak waaraan je een dader kunt herkennen. Dat is nu juist waarom het zo’n probleem is. Als je het celibaat of overmatige seksbehoefte of soldaten die lang geen vrouw hebben gezien als oorzaak aanwijst stel je jezelf en je eigen omgeving buiten spel. Het misbruik gebeurt door mensen die vertrouwenspersoon zijn voor een kind. Daders zullen altijd zeggen dat ze zo van kinderen houden. Ze proberen zelden met geweld een kind over een seksuele grens te laten gaan, maar doen juist lief en geven het kind het gevoel dat ze samen een fijn geheimpje hebben. Het lijkt dan voor de omgeving alsof ze zo leuk met kinderen omgaan. En een kind durft zelden tegen iemand te vertellen hoe zij het contact ervaren. Ze hebben moeite volwassenen te vertrouwen, je weet toch niet waaraan je een dader kunt herkennen?

Jenny Schneider-van EgtenAmersfoort

Hoewel ik het met de strekking van het artikel van Boudewijn de Bruin over misplaatste klimaattwijfel (Trouw 18 februari) zeker eens ben, moet mij toch iets van het hart. Waarom zou je minister en oud-hoogleraar Jacqueline Cramer aanwrijven dat ze niets van het wetenschappelijk bedrijf heeft begrepen. Als er nou iets misplaatst is dan dat wel. Natuurlijk hadden dergelijke fouten niet in het IPCC rapport mogen voorkomen. Terecht was de minister kwaad en ook zij weet dat je fouten niet kunt voorkomen in een rapport waar 1250 experts uit 194 landen aan meegewerkt hebben, 18.000 wetenschappelijke bronnen zijn geraadpleegd en 2500 referenten 90.000 commentaarpunten hebben aangedragen. Genoeg getwijfeld: in Duitsland is de duurzame sector al groter dan de autoindustrie. Waar blijven wij?

Pieter ParmentierDiepenveen

Wat een mooie (symbolische?) daad van de Katholieke oecumenevereniging om aanwezig te zijn bij de herdenking van 500 jaar Reformatie (donderdag). En wat kinderachtig van de PKN zich daarbij niet te willen aansluiten. Tsja, een ’seculiere stichting’ kan van de PKN geen ondersteuning verwachten, natuurlijk. Misschien wordt het tijd voor een ’Nieuwe Reformatie’, waarbij leden van kerken van àlle signatuur de krachten bundelen en de eenheid van het christendom nu eens echt waar proberen te maken. Misschien wordt het christendom dan weer geloofwaardig en hoeven kerken niet te worden afgebroken.

Geertje KuipersCulemborg

ING keert bonus uit: 520 miljoen euro, omdat ’ING-medewerkers extreem goed hebben gepresteerd’. Zo extreem goed dat ING een verlies telt van 935 miljoen euro. De Nederlandse staat ontvangt geen rente op de lening van 5 miljard euro, want dat kan niet, gegeven het verlies.

Frank de MunnikUtrecht

Limburgs bestaat helemaal niet, meent Gerben Wierda (Brieven woensdag). Je hebt alleen Puths, Nuths en zo verder, beweert hij. Maar waar zijn dit dan varianten van? Van het Limburgs. Dat is erkend als (streek)taal omdat het voldoende afwijkt van het Nederlands. Het heeft een paar duizend woorden die het Nederlands niet (meer) heeft. Dat er onderlinge verschillen zijn, betekent nog niet dat er ’helemaal’ geen Limburgs bestaat. Wie zo redeneert, moet concluderen dat ook het Nederlands niet bestaat. Er zijn zoveel verschillen binnen die taal, dat steeds meer duidelijk Nederlands sprekende mensen hun woorden ondertiteld zien op de vaderlandse televisie. Waarom? Ze gebruiken woorden die de Randstedeling vreemd zijn. En ’dus’ is dat geen Nederlands, heb ik vaak moeten horen. Ach ja.

Wim KuipersMaastricht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden