diep18zaterdag

’Nog één dag roomse fratsen’, stond vorige week zaterdag op de voorpagina. Dit was een een citaat van mij, de ’vastende kookdominee’.

Sommige lezers konden er de humor niet van inzien, bleek uit de ingezonden brieven. Ik wil bij deze graag uitleggen waarom ik die zinsnede gebruikte.

Midden in de vastentijd, na een lange kerkenraad, zette de goedlachse koster van onze gereformeerde (PKN) kerk in Ommen zichzelf, mij en anderen een enorm bord met vleeskroketten en kaassoufflés voor. De kaassoufflés, vergezeld van een glaasje appelsap, stapelde hij voor mij neer. „Je moet wel goed eten dominee”,voegde hij eraan toe, „want je moet nog een heel eind fietsen, terug naar je huis in Zwolle. Dat heb je met die roomse fratsen van je.”

Sommige briefschrijvers vroegen zich af wat mijn ’plaats in de christelijke wereld is’. Ik raad hen mijn laatste boek aan: ’Koken met Passie, 40 smakelijke recepten voor de vastentijd’. Daarin staat welke diep religieuze gedachten aan het vasten ten grondslag liggen.

’Kookdominee’ Han WilminkOmmen (verhuist binnenkort ook naar Ommen)

Wat vreselijk om te lezen dat kinderen zwaar dronken op de Eerste Hulp belanden! Het is een smet op onze samenleving dat we toestaan dat jonge mensen hun hersenen in alcohol marineren. Hier ligt echt een taak voor de ouders om te voorkomen dat hun kroost al zo jong ladderzat rondloopt. Maar wat moet de jeugd wel niet denken als pa bij de barbecue met het zoveelste kratje bier loopt te sjouwen, terwijl hij al een stel flesjes heeft geleegd, en ma zich het zoveelste wijntje inschenkt? Als kinderen zien dat hun ouders hem flink raken, gaan pubers dat als gewoon ervaren.

Willem Vizee Tiel

Het betoog van mevrouw Bennema op 11 april in Trouw (in reactie op mijn artikel Zion’s haat in Letter & Geest) behoeft correcties.

Israël stak sinds 1948 zesmaal de grenzen van buurlanden over, stelt Bennema. Waarom? In 1948 werd de jonge staat door z’n buren overvallen en met vernietiging bedreigd. Hetzelfde gebeurde in 1967. Israël greep toen preventief in. Drie voorname redenen voor de Sinaï-oorlogen in 1956 waren: penetratie in Israël van Fedajien vanuit Egypte en Jordanië met een guerrillaoorlog als gevolg; afsluiting van de Straat van Tiran voor schepen van en naar Israël en nationalisatie van het Suezkanaal met hetzelfde gevolg. De twee Libanon-oorlogen en de Gaza-oorlog werden geprovoceerd door raketbeschietingen op Israël. De agressie kwam dus primair uit Arabische hoek.

De tweede stelling van mevrouw Bennema is dat ’de Volkerenbond een delingsplan voor Palestina had opgesteld, waarbij de Joodse minderheid een groter stuk grond kreeg toegewezen’. Het delingsplan werd echter opgesteld door de Engelse regering (1937 en 1938) en de Verenigde Naties (1947), niet door de Volkerenbond. De Joden kregen het kleinste deel en accepteerden dat. De Arabieren wezen de voorstellen af.

Een derde correctie wil ik geven op de stelling dat in mei 1948 ’Joodse troepen de kersverse grenzen over trokken om meer gebied te veroveren’. In mei 1948 vielen vijf Arabische staten Israël aan.

Ook Bennema’s bewering dat Israël ’een volk van 3,5 miljoen mensen onderwerpt aan vernedering en armoede’ wens ik te weerleggen. Dat volk erkent de Joodse staat niet en wil de eliminatie van Israël. Het zet zich niet in voor de opbouw van een eigen staatsstructuur. Dat volk vernielt zo z’n eigen toekomst.

Misinformatie over Israël blijft aan de orde van de dag. In mijn boek Joden-haat en Zions-haat vecht ik niet tegen windmolens.

Herman M. van Praag Apeldoorn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden