diep16zaterdag

Een groot drama speelt zich af op Haïti. Terecht wijdt de krant er de gehele voorpagina aan. Maar kan dat niet met wat meer respect? Een vrouw die langs loopt, heeft volgens de verslaggever een wasmand op haar ’kop’. En er liggen ’lijken’ langs de straten. Overigens: het is voor een journalist niet eenvoudig om vanuit die hel verslag te doen.

Miriam Thielen-Vaz DiasLeeuwarden

Noot van de redactie: verslaggever Corry Hancké is Vlaams, in die taal is ’kop’ een respectvol woord. De redactie zal voortaan beter vertalen naar het Nederlands.

Nu het straatarme Haïti getroffen is door een ongekende tragedie, kan een van de publieke omroepen hopelijk die prachtige en ontroerende documentaire van Hans Fels op de buis brengen. Titel: ’De bloedbruiloft’. Het is de eerste creoolse opera, spelend in Haïti. De documentaire werd eerder uitgezonden in augustus 2008, bij HollandDoc. Doen!

Johannes Vellinga, bezorger TrouwAmsterdam

De Verdieping bracht vorige week zaterdag een interview met de Amsterdamse huisarts Wilfred van Oijen. Het ging ook over de euthanasie die hij uitvoerde bij een patiënt met de ziekte ALS. Belangrijke reden was de angst om te stikken. Er werd vermeld dat dit een reële angst is.

Deze angst om te stikken komt inderdaad vaak voor bij mensen met ALS en is één van de redenen voor een verzoek tot euthanasie. Een wetenschappelijk onderzoek door het ALSCentrum Nederland heeft echter uitgewezen dat ruim 90 procent van de mensen met ALS rustig overlijdt. Stikken komt zeer zelden voor. Doordat de ademhalingsspieren steeds zwakker worden, treedt er een CO2-stapeling in het bloed op. De patiënt wordt suffer en slaperiger. Veel patiënten overlijden in hun slaap. Eventuele klachten van kortademigheid kunnen met medicatie behandeld worden.

Deze gegevens komen overeen met onderzoeken in andere landen. Wij vinden het belangrijk dat mensen met ALS goed worden voorgelicht.

prof.dr. Leonard van den Berg, neuroloog en Nienke de Goeijen, nurse practitioner, ALScentrumUrecht

Terwijl er in korte tijd een groot aantal nieuwsberichten over het treiteren van christenen in islamitische landen verscheen, gaat de eenzijdige kritiek in Trouw op Geert Wilders gewoon door. Een artikeltje met daarin de top-10 van landen waar christenen worden vervolgd: op Noord-Korea na uitsluitend islamitische landen. Hierover geen ingezonden reactie van een belerende pastor. Alleen het vermoeden al dat Wilders enkele bladzijden uit de koran scheurt, leidde tot wereldwijde overspannen reacties met doden. Wat zou het effect zijn als christenen korans gaan verbranden?

Pastor Bram Grandia trok (Podium, woensdag) de vergelijking met de jaren dertig. Die gaat mank. De Joden vormden geen gevaar voor de samenleving. Dat zij werden afgetekend met baarden en een onguur uiterlijk was puur discriminerend en bedoeld om de haat tegen een volkomen onschuldige groep op te voeren. Maar de ’haatbaarden’ waar Wilders op doelt, gaan zelf niet vrijuit. Hoeveel imams roepen dagelijks op tot haat tegen ongelovigen en christenen? Met talrijke moordaanslagen op onschuldige burgers tot gevolg.

Kees van WijngaardenDordrecht

Als Gerd Leers aftreedt als burgemeester van Maastricht, moeten we Willem–Alexander dan wel koning laten worden?

Lijnie Verboom Klundert

Er zijn, terecht, nogal wat klachten over de (vreemde-)taalbeheersing van de huidige leerlingen in het voortgezet onderwijs. Maar maandag stond de brief in de krant van burgemeester Gerd Leers aan de Bulgaarse ambassadeur. Die brief laat zien dat niet iedereen die vóór de Tweede Fase middelbaar onderwijs genoot, per definitie dit soort vaardigheden beter beheerst. Een redelijke VWO-leerling zou tegenwoordig deze fouten niet maken:

„Let me explain you this”. „I am owner of a home to be build”. Helaas begon de brief ook nog met een lange en zeer kromme zin.

Natuurlijk valt dit in het niet bij de echte kern van deze affaire, maar het is toch het signaleren waard.

Frans de Graaff, docent Almelo

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden