diep15zaterdag

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Zijn de laatste dagen van Koning Voetbal aangebroken? Deze week bleek dat verschillende ’voetballiefhebbers’ tegenwoordig met elkaar afspreken via het internet om elkaar bij interlandwedstijden te ’ontmoeten’ voor een minder vriendschappelijk treffen. Onder andere werd gememoreerd om wapens mee te nemen! Zo trok men op naar Amsterdam.

Een andere kwestie die Koning Voetbal momenteel parten speelt, zijn de buitensporige bedragen die voor spelers zijn neergeteld door Real Madrid. De club gaf de afgelopen maanden 250 miljoen euro uit voor onder anderen Ronaldo en Kaka. Hun dienstverband en dat van anderen kunnen het best worden omschreven als slavencontracten.

Kortom, naar ik vrees heeft Koning Voetbal zijn galgemaal te pakken. Wat ooit begon als een spel van ontspanning voor de massa, is ontaard in buitenproportioneel geweld. Dit soort voetbal is niet meer van deze tijd.

Was getekend, een voetballiefhebber zónder aanhalingstekens.

Jan SimmerDordrecht

Natuurbeheerder Machiel Bosch van Natuurmonumenten vertelt in een reportage (13 augustus) enthousiast over de bouw van tien nieuwe ecoducten op de Veluwe. Ze moeten de leefgebieden van dieren als de adder en het edelhert weer met elkaar verbinden. Ik was verbaasd over de foto. Natuurmonumenten wil de natuur, naar ik aanneem, goed onderhouden en zelfs mooier maken. Het eigen gedrag van Bosch is daarmee in tegenspraak. Zoals hij over de afrastering langs de A12 klimt: met zijn ene arm leunend op een paaltje, drukt hij met zijn voet de draden van die afrastering naar beneden. Na de oversteek zullen de twee draden tussen deze en de volgende paal slap hangen en mogelijk is zelfs één van de krammen uit een paal getrokken.

Zo geeft hij andere liefhebbers van de natuur geen goed voorbeeld. Gebruik die bundel touw of handschoenen om in het midden tussen twee palen de bovenste draden iets naar beneden te drukken voor de oversteek. Als dat onvoldoende oversteekhoogte oplevert, moet je er onderdoor kruipen of omlopen, maar houd de afrastering netjes intact.

P. de VriesDronten

De SP heeft met haar onderzoek naar de geringe haalbaarheid van passend onderwijs voor een keer gelijk. De problemen zijn in oorsprong ontstaan door de ’weer samen naar school’-ideologie. Het oorspronkelijke streven was prima: kinderen met een normale intelligentie, waarbij ze toch om welke reden dan ook geen voldoende leerresultaten behalen, moesten worden opgevangen binnen het reguliere onderwijs.

Maar dit streven is flink geëscalereerd. Scholen moeten zich in alle bochten wringen om zorgleerlingen een passend onderwijsarrangement te bieden. De school moet zich afstemmen op kinderen met allerlei klinische problematiek zoals ADHD, ASS/PDD, dyslexie, dyscalculie en dergelijke. En ook nog denken om de hoogbegaafden en de minder begaafden. Dat dit een te grote wissel trekt op de interne differentiatiecapaciteit van schoolteams wordt met name door PvdA-onderwijsspecialisten nu ook ingezien. Volgens Jan Marijnissen van de SP is de weg terug naar de aloude, nu leeggelopen LOM-school voor kinderen met Leer- en Opvoedings Moeilijkheden. Niet mijn partij, maar er zit wel iets in.

Bram Theo Steynis, GZ-psycholoog en onderwijskundigeAlmelo

Wat lees ik: de directeur van de Staatsloterij verdient 420.000 euro en krijgt ook nog een bonus van 48.000. Houdt het dan nooit op? Bijna dagelijks duikt er weer een nieuwe grootverdiener op van een instelling die direct of indirect wet de Nederlandse Staat in verbinding staat.

Minister Bos wil proberen een eventuele opvolger minder te laten verdienen. Het lijkt mij niet moeilijk hiervoor iemand te vinden. Hierbij bied ik mij aan. Ik neem genoegen met 140.000 euro en hoef geen bonus –hoogstens een paar extra loten met de Kerst. Zelf heb ik veel ervaring met deze loterij, ik koop al dertig jaar een maandelijks lot. Overigens met weinig succes: de hoogste prijs was ooit 50 euro.

J. Kroon Zwolle

Wat spraken de discipelen?

Elma Drayer citeert (13 aug) uit het boek ’Does God Hate Women?’, een pamflet over de wijze waarop de wereldreligies vrouwen in hun hok houden. De schrijvers van dat boek prikken het argument van de kerk door dat Jezus alleen mannen als discipelen koos, immers ’hij koos ook alleen Aramees sprekende Joden uit Judea’.

Echter: alle discipelen, met uitzondering van Judas Iskariot, kwamen uit Galilea, onder wie vier vissers te Kfar Nahum. Zij spraken geen Aramees, maar een Hebreeuws dialect.

Jezus had tevens vele vrouwen in zijn discipelenkring. Na zijn opstanding zei hij alleen tegen Maria van Magdala: ’Houd mij niet vast’ (Joh. 20:17). Dit kan Jezus alleen maar gezegd hebben omdat hij gewend was om lichamelijk contact te hebben met Maria van Magdala. Dus het Vaticaan zit ook op dit gebied op het verkeerde spoor.

Wim van OfwegenDen Haag

Dokter Carel Hoffman (deVerdieping, 12 augustus) uit Amsterdam heeft ook mij genezen van de ziekte van Lyme. Hij is al zo’n tien jaar bezig met onderzoek naar de juiste behandelingen, en volgt met succes de internationale Ilads-richtlijn. Zo’n pionier en klokkenluider verdient meer respect van de Nijmeegse hoogleraar Kullberg, wiens commissie slechts enkele maanden bezig is met onderzoek naar de juiste behandeling van Lyme. Hoffman kan nooit alleen al die patiënten aan. Daarom wordt het hoog tijd dat de commissie-Kullberg de kliniek van dokter Hoffman bezoekt.

Geke van der SlootUrk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden