diep08zaterdag

Simone Kleinsma, actrice en musicalster, stond eerder in ’Sweeney Todd’ van Sondheim en zingt nu in ’Sondheim in Songs’, een theaterconcert vol Sondheim-liedjes.

Favoriete Sondheim-song:

’Send in the Clowns’ uit ’A Little Night Music’

Isn’t it bliss?

Don’t you approve?

One who keeps tearing around,

One who can’t move

Where are the clowns?

Send in the clowns

„In ’Sweeney Todd’ speelde ik Mrs. Lovett, een vrouw die het vlees van vermoorde mensen in haar pasteitjes verwerkt. Een opportuniste die de vreselijkste dingen doet. Mijn uitdaging was om die vrouw toch sympathie mee te geven, zodat het publiek met haar mee kan leven. Toen we die musical in 1993 speelden, was er nog te weinig een musicalcultuur in Nederland. Inmiddels is het genre ook hier uitgegroeid tot een volwaardige theatervorm, dus ik denk dat het werk van Sondheim nu beter aan zal slaan.

Ik vind hem de alternatieve musicalmaker. Muziek en tekst zijn net even anders. Moeilijker om in te studeren, maar daarom wel heel interessant om te doen. Als publiek moet je op het puntje van je stoel zitten, je oren openhouden, wil het binnen komen. Je moet erdoor gegrepen worden. Het zijn, met alle respect, geen Disneydeuntjes die je na één keer horen meeneuriet. Sondheim is onvoorspelbaar en daardoor blijven zijn liedjes leven. Zelf ben ik al jaren heel gelukkig getrouwd, dus in zijn thematiek over moeizame relaties herken ik niet zoveel. Maar het is des te lekkerder om er in te zingen en het te spelen. Ik kan me helemaal uitleven.

Ik hou het meest van Sondheims dramatische en lyrische nummers. Bij ’Send in the Clowns’ zullen veel mensen denken: is dat van hem? Ja dus. Barbra Streisand heeft het gezongen, daardoor is het heel bekend geworden. Ik zing het lied tijdens het concert ’Sondheim in Songs’ in een hele mooie Nederlandse vertaling van Friso Wiegersma. ’Lach het maar weg’ heet het dan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden