diep08zaterdag

Het zal wel niet zo bedoeld zijn, maar ik moest erg lachen om de combinatie van ’denktank’ en ’Tom’ van vrijdag. Een enorme hoop olifantenuitwerpselen, op te ruimen door Obama, met daarnaast de afsluitende zin in de denktank (Yes we can): „Eerst even van de hoop genieten”. Kostelijk!

Stef Geenen Winterswijk

In een paar lijnen de (actuele) geschiedenis van Amerika verbeelden. Je moet het maar kunnen. Tom Janssen kan het, En hoe! Kijk nog maar eens naar de cartoon van vrijdag, met de olifant. Als er een World Cartoon Contest bestaat, verdient deze tekenaar de hoofdprijs. Overigens, zijn collega’s in Trouw staan beslist niet in zijn schaduw. Hulde!

J.A. Molenaar Zoetermeer

Nederland leest! Dit jaar lezen we de roman ’Twee vrouwen’ van Harry Mulisch uit 1975. Het is goed om in de multiculturele samenleving de liefde tussen twee vrouwen te bespreken, maar waarom neemt men uitgerekend een boek waarin van liefde amper sprake is? De dames ontmoeten elkaar op straat en duiken nog diezelfde dag zonder voorspel het bed in. Ze weten nauwelijks hoe de ander heet. Wat een onrealistische mannenfantasie!

Ik mis de verbinding tussen de twee vrouwen en denk dat deze gang van zaken veel vrouwen, ook heteroseksuele, zal bevreemden. Het is geen nieuws dat vrouwen liever eerst contact willen en dan pas geneigd zijn tot lichamelijke intimiteit. De dames in het boek delen hun gevoelens niet met elkaar, ze zwijgen over belangrijke onderwerpen. Een vrouw is zelfs niet in staat tot empathie. Zonder mededeling verlaat ze haar vriendin.

Ik heb medelijden met alle jongeren die op scholen gedwongen worden deze old man’s fantasy te lezen en erover te discussiëren. Moet uitgerekend dit boek de jeugd warm doen lopen voor het idee dat liefde gelijkwaardig is? Dat kan alleen als je als lezer mee kunt voelen met een grote en oprechte liefde?

Juist in deze tijd waarin veel jongeren de weg kwijt zijn in het verwarrende labyrint van de seksualiteit.

Kitty Nooy Amsterdam

Met Koos Dijksterhuis als opvolger van Henk van Halm voor de rubriek Natuurdagboek, heeft Trouw een notoire visserijhater in de kolommen gekregen, dat is duidelijk. Zie ’Lege Zee’ in Trouw van woensdag. Maar om rond een integer wetenschapper als hoogleraar Han Lindeboom (WUR) –die op wetenschappelijke grond de vraag durft te stellen of aan het verdwijnen van bepaalde vissoorten andere factoren ten grondslag liggen dan de visserij– vilein de suggestie te wekken of zijn leerstoel soms betaald wordt door de visserij, gaat de perken te buiten.

Je kunt Lindeboom van alles verdenken, maar niet dat hij de visserij niet altijd kritisch is tegemoetgetreden.

Henk van Halm was een toonbeeld van wijsheid en een brede kijk op natuur en milieu, als leefwereld van mens en dier.

Kees Sinke Goedereede

Volgens de berichten zou afgelopen weekend de brief van minister Klink in de bus liggen.

Bij ons niet. De hele flat van 56 woningen heeft niets ontvangen.

Hoezo bezwaar maken? Nogal slordig.

Moeten we er zelf op af gaan? Als je niet reageert gaan ze ervan uit dat je het er mee eens bent.

Fam. A de Jager Den Haag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden