diep06zaterdag

’Vlees belandt in dezelfde hoek als roken’, schrijft Jeroen den Blijker in een achtergrondartikel (5 februari). Je kunt inderdaad bijna geen krant op tijdschrift openslaan of het eten van vlees wordt in de ban gedaan. Vis is heel gezond, maar mag ook niet. In een ver verleden heb ik geleerd, dat er drie soorten zoogdieren zijn. Carnivoren (vleeseters), herbivoren (planteneters) en omnivoren (alleseters).Tot de laatste groep behoort de mens, gezien de samenstelling van zijn gebit. Waarom moeten we dan tegen onze natuur ingaan?

Bovendien weet ik uit ervaring, dat het eten van peulvruchten, uien, prei, knoflook, koolsoorten en schorseneren veel meer bijdraagt aan de Co2-uitstoot dan het eten van een bescheiden stukje vlees!

J.T. Penning-MoorlagHonselersdijk

Aan de kop ’Gokken met pensioengeld’ (deVerdieping/Lezers 30 januari) neem ik als actuaris en pensioenfondsbestuurder aanstoot. Niet omdat fouten met de mantel der liefde bedekt moeten worden. Maar wel omdat de idee dat zonder risico een goed pensioen kan worden opgebouwd, onjuist is. Zonder beleggingsrisico is ofwel het pensioen zeer laag ofwel de premie zeer hoog. Pensioenfondsbesturen staan voor de moeilijke taak om een goede balans te vinden tussen risico, pensioenkwaliteit en pensioenkosten. Natuurlijk worden hierbij fouten gemaakt en daarvan moeten we zeker leren. Maar dat zegt niets over de integriteit en oprechtheid van de keuzes. Met leunstoelfilosofen bestuur je geen pensioenfonds.

M. F. UiterdijkRijswijk

’Kerken maken zichzelf overbodig’ zie ik bij mijn ontbijt in Trouw (dinsdag). Even droom ik weg. Zou het ons dan gelukt zijn? Een samenleving, waarin mensen op elkaar betrokken zijn, waarin ze als vanzelf omzien naar elkaar. Een samenleving, waarin mensen zich kunnen uiten, waarin ze zonder aarzelingen over hun gevoelens en zingevingsvragen durven te praten. Dan dringt de realiteit tot me door: Tijd om aan het werk te gaan!

Ds. T. L. van der WeideBerkenwoude

De verwachting dat men op alle mogelijke rampen degelijk voorbereid kan zijn past een beetje in de algemene trend dat alles maakbaar zou zijn. Die verwachting duikt telkens op wanneer bij een ramp – zoals de aardbeving in Haïti – allerlei tekortkomingen worden geconstateerd. Natuurlijk moeten ad hoc dienstdoende instanties hun best doen zo goed mogelijk voorbereid te zijn en lering te trekken uit dergelijke geconstateerde tekortkomingen. Maar het is een illusie te denken dat men ooit met volmaakt adequate hulp kan reageren op grote rampen.

G. van SchieTeteringen

We dienen ons te realiseren dat de ontploffing in Luik ook ieder moment in Nederland kan plaatsvinden. Vroeger controleerden de gas-en elektriciteitsbedrijven de huisinstallaties bij iedere verhuizing. Sinds vele jaren is iedere bewoner zelf verantwoordelijk en vinden controles nog maar weinig plaats. Het zou goed zijn een soort APK in te stellen bij iedere aankoop van een woning en deze na goedkeuring bij te voegen bij de overdrachtspapieren. Keuringen dienen door gediplomeerde, verantwoordelijke technici plaats te vinden. De verplichting hiertoe dient vastgelegd te worden door de overheid. Een dergelijke maatregel geeft veel extra zekerheid en zorgt voor werk.

R. M. Warnaar Rhoon

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden