diep06maandag

Als ongehuwde vrouw die de gelofte van kuisheid, gehoorzaamheid en armoede had afgelegd, hoorde Manuela Camagni toch tot een huiselijke familie. Een soort heilige familie, rond paus Benedictus XVI. Camagni was een van zijn vier huishoudsters en stond bekend als een sportieve vrouw die van bergwandelen hield.

Ieder van de vier pontificale huishoudsters had een eigen taak. Manuela Camagni hield de kamers op orde van de twee privésecretarissen van de paus, Georg Gänswein en Alfred Xuereb. Die twee secretarissen hoorden ook bij het heilige gezin, naast de kamerheer, de ceremoniemeester en de adjunct.

In zijn laatste boek beschrijft paus Benedictus zijn huiselijk leven. „We zijn heel vaak samen in gebed en dat maakt onze band zeer sterk”, schrijft hij. „We eten samen, kijken weleens samen naar een dvd, luisteren samen naar muziek.”

Komend Kerstfeest zal het pauselijke gezin voor het eerst zonder Manuela zijn. Ze waren gewend dat met zijn allen te vieren en elkaar cadeautjes te geven.

Camagni had nog een andere, vrij bijzondere taak die niet in ieder doorsnee huishouden voorkomt. Ze beheerde de voorraadkast waarin alle lekkernijen bewaard worden die de paus cadeau krijgt. Daarvan komt veel te veel binnen voor gebruik in eigen kring. Het was de taak van Camagni om die heerlijkheden op een verantwoorde wijze uit te delen.

Net als de andere drie huishoudsters was ze lid van de lekenbeweging Memores Domini, onderdeel van de van oorsprong Italiaanse beweging Communione e Liberazione. Als lid van deze lekenbeweging wilde Camagni laten zien wat het katholieke geloof de wereld te bieden heeft aan godgewijde zorg en praktische dienstbaarheid.

Ze deed dat samen met de andere huishoudsters, Loredana, Carmela en Cristina. Loredana is de keukenprinses, befaamd om haar pasta met curry en haar kiprollade. Carmela houdt de kledingkasten van de paus op orde en zwaait in de keuken de scepter over de toetjes. Cristina beheert de privékapel.

Voordat ze bij Benedictus XVI in dienst kwam, had Manuela in Tunis gewerkt bij bisschop Fouad Twal. Van 1996 tot 2001 was ze verbonden aan een school.

Camagni was eind november op stap met enkele andere leden van Memores Domini toen ze in de buurt van de stadspoort Nomentana op het zebrapad werd gegrepen door een Fiat Panda. Ze overleed in het ziekenhuis, net 56 jaar oud, toen een spoedoperatie niet baten mocht.

Rome kent een triest record: Camagni was de 66ste persoon die dit jaar overleed door een aanrijding op een zebrapad.

Paus Benedictus werd nog vóór het ochtendgebed op de hoogte gebracht van haar overlijden en droeg het gebed aan haar op. Manuela Camagni is begraven in haar geboorteplaats Bagno di Romagna, in het noorden van Italië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden