diep05zaterdag

Een Atsma-tje op het moment dat de kamer niet eens met reces is? Dat belooft vast niet veel goeds. Inderdaad. Op de vraag van de SP of Atsma wel oog heeft voor de maatschappelijke waarde van de natuur, antwoordt Atsma (CDA): „Ik geniet dagelijks van de door de mens gecreëerde natuur” (Trouw, 3 december). Vanuit dit vertrekpunt kunnen er wat Atsma betreft in natuurgebieden volop windmolens worden geplaatst: „want oernatuur hebben we in Nederland toch niet meer”.

Ik nodig hem hierbij uit voor een wandeling of fietstocht in Westerwolde (Oost-Groningen). Ik zal hem persoonlijk rondleiden en laten genieten van het oerwoud van windmolens dat de Duitsers in het grensgebied hebben aangelegd. Na een voedzame maaltijd bij mij thuis gaan we ’s avonds genieten van het feestelijke vuurwerk van die windmolenreuzen die alle zijn uitgerust met rode lichten die de hele nacht doorflikkeren. Zal zijn reactie andermaal luiden: „Wat heb ik vandaag toch weer genoten van die gecreëerde natuur?”

Bernhard WendtSellingen

De nieuwste hype in de PKN. Over de ICT-escapade van enige tijd geleden horen we weinig, ook niet of die paar miljoen al weer terugverdiend is. Nu dus ten bate van missionair elan de marketingactie. Ik begrijp dat de organisatie in goede handen is, want alleen oprechte christenen zijn daar in dienst. Ik houd me aanbevolen voor nadere informatie over de wijze van selectie. Kortom: Het wordt hoog tijd dat gelovigen eens worden opgeroepen voor de herders der kudde hard en luid te bidden. En te smeken of de gemeente behoed mag worden voor de Mammon van moderne marketing- en managementideeën.

Piet HoumesSassenheim

Ik schaam mij om predikant te zijn in een kerk die in het nieuws komt met bedenkelijke telemarketingpraktijken. Telefonisch mensen overvallen om ze te verleiden tot een financiële bijdrage. En dat nota bene als missionaire activiteit. Het is maar hoe je als kerk naar buiten wilt treden. Heeft de kerk geen andere boodschap dan zich te laten meeslepen in de economisering van de maatschappij? Waar de fascinatie voor het getal –de kerk moet weer groeien– al niet toe leidt. Wat is er mis mee om zich als kerk te laten inspireren door het evangelie? Ik zou zeggen: gewoon doen.

Sjoerd ZwaanLeiderdorp

Net zo goed als het meermalen aangehaalde eerdere proces tegen Demjanjuk (ca. 1989), in Trouw van 3 december niet dertig jaar geleden is maar 20 jaar, kunnen andere zaken ook anders in elkaar zitten:

Zo is in de cd-aanbieding(en), van het zelfde nummer; ’The rough guide to Gypsy’, de erbij vermelde, vermeend politiek correcte benamingen zoals ’Roma’ ook eigenlijk wat misplaatst. Ook al omdat de oorspronkelijk uit India en Pakistan afkomstige ’zigeuners’, uit diverse groepen bestaan hebben ze zich door de tijd, kennelijk als gevolg, ook nog onder andere benamingen gepresenteerd.

Voorts omdat de bekende, overkoepelende groepsnaam ’zigeuners’ per definitie geen kwalijke is. Deze algemene benaming is niet verkeerd. Trouwens wat is een naam; een vlag die de lading dekt of wat men er op de duur qua bevinding inhoudelijk aan gaat verbinden. Men denke hier als goed voorbeeld, aan het woord geus wat als scheldwoord bedoeld was maar tot een erenaam is geworden.

W. de VosHaarlemmermeer

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden