diep03zaterdag

Minister Bos meent dat de belastingbetaler graag een miljoenenbonus aan Gerrit Zalm zal gunnen (Trouw, donderdag) als hij de ABN fusie met Fortis tot een succes maakt en de bank met winst zou verkopen. De verpleegkundige, onderwijzer en monteur gaan naar het werk met als tegenprestatie een salaris. Dat zou voldoende moeten zijn voor Zalm, die bovendien geen enkele bankierservaring heeft.

Van hem wordt niet meer verwacht dan dat hij z’n werk doet. En voor 750.000 euro jaarsalaris mag men op z’n minst een goede prestatie/inzet verwachten. Zelf riep hij ABN-Amrodirecteuren op om van een bonus af te zien. Het zou hem sieren als hij om de staatsfinanciën niet verder te belasten zou afzien van de bonus. Dan kennen we Zalm weer als een man van fatsoen en niet als een graaier.

Maarten van der SchaftDen Haag

Ik wist dat er een uitdrukking voor was, en donderdag las ik het in Trouw: legale diefstal. Dat vond en vind ik al heel lang gelden voor het hebben van een aflossingsvrije hypotheek. Het mag natuurlijk allemaal, maar moreel is het toch niet in de haak. In dit Calvijnjaar zou het een mooi gebaar zijn om een begin te maken met het afschaffen van deze regeling. Het brengt heel veel geld op en kan weer worden gebruikt ter aflossing van de enorme staatsschuld. Groot en klein, schulden los je af. Zo hoort dat.

Sytze van der Werff Arnhem

Voorganger Gertjan Goldschmeding hoopt dat zijn vaderschap zich zal ontwikkelen tot een vriendschap: ’Mijn doel is om te eindigen als hun beste vriend.’ (Trouw, donderdag). Hoewel dit sympathieker over komt dan eerdere uitspraken, komt de hoop van deze vader me niet minder schadelijk voor. Essentieel binnen de opvoeding is het blijven zien van een generatiegrens. Deze grens overschrijden leidt tot onveiligheid. Dit is zo tijdens de kindertijd, en blijft ook nadien zo. Overigens zou het een minder egocentrisch streven zijn, te hopen dat zijn kinderen beste vrienden van hun eigen leeftijd krijgen. De visie op opvoeding van Goldschmeding komt op deze manier steeds meer in het licht te staan van onvervulde wensen en verlangens, die hij via zijn kinderen - door middel van toegewijde opvoeding en verlangen naar vriendschap- hoopt te bevredigen. Uiterst onveilig en onpedagogisch.

Timon den Boer Zwolle

Roman Polanski had natuurlijk nooit een internationale lobby onder leiding van Polen gekregen voor zijn vrijlating als hij een dertienjarig jongetje in plaats van een dertienjarig meisje had misbruikt. Hetero’s hebben begrip voor hetero’s. Zo is ook een hetero die een dertienjarige misbruikt niet echt een pedo natuurlijk, maar een homo die een vijftienjarige apart neemt natuurlijk weer wel.

Ruben ter WoeleAmsterdam

Pieter Geenen laat twee van zijn creaties concluderen dat het woord discrimineren een rotwoord is. Dat heeft dit woord niet verdiend. Het betekent immers letterlijk: beveiligen tegen criminaliteit. Hoopgevend voor onze volksaard is dit misschien wel. Het woord wandelaar is klip en klaar. Het is de benaming van iemand die wandelt. Maar de woorden gijzelaar, martelaar, en discriminatie kloppen op de ene of de andere manier niet. Mooi wel, die mistigheid zodra het over zaken gaat het licht niet kunnen velen.

Jan Tiemens Apeldoorn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden